Construir una enciclopèdia és una tasca molt laboriosa. Difícilment es pot fer sense les ajudes pertinents de les administracions públiques. Per això mateix, les llengües minoritzades ho poden tenir realment difícil per obtenir recursos per als seus parlants.
Fins ara, ens sorprenia veure com poden ser acollides aquestes llengües a internet en projectes com la Viquipèdia (en.wikipedia.org) i com era possible que llengües minoritzades com el català (ca.wikipedia.org), basc (eu.wikipedia.org) i el gallec (gl.wikipedia.org) tinguessin tantes facilitats a Internet quan a fora de la xarxa és tan difícil obtenir tantes coses.
No content a donar cobertura a aquestes llengües des de fa poc, la Viquipèdia també n’està donant a les llengües de l’Estat espanyol que de tant minoritàries no tenen quasi ni reconeixement administratiu. Ens estem referint a l’asturià (ast.wikipedia.org) i l’aragonès (an.wikipedia.org) dues llengües que, tal i com van les coses, aconseguiran amb el voluntariat el que totes les administracions els han negat: tenir la seva primera enciclopèdia en la seva pròpia llengua.
Perquè tot això es basa en el voluntariat, i és el voluntariat el que manté vora d’un centenar d’enciclopèdies en diferents llengües i que aconseguirà que aquest mateix mes, el projecte global arribi al milió d’articles. Cada any s’hi sumen més llengües i es duplica el nombre d’articles. I no sembla que hagi de parar.
Si voleu conèixer més detalls sobre la Viquipèdia, podeu llegir l’article La Viquipèdia: l’enciclopèdia lliure en català.