Llançament de Fedora 8, Werewolf

Compartiu


El Projecte Fedora és un projecte de codi obert patrocinat per Red Hat i recolzat per una gran comunitat. El seu objectiu és el ràpid progrés del programari i continguts lliures i de codi obert. El Projecte Fedora es basa en fòrums públics, processos oberts, ràpida innovació, meritocràcia i transparència per a obtenir el millor sistema operatiu i plataforma que el programari lliure i de codi obert pugui proporcionar.

El desenvolupament es realitza en un fòrum públic. El projecte produeix alliberaments de Fedora aproximadament 2 vegades l’any. Per a més informació, referiu-vos a la web del Projecte Fedora a http://fedoraproject.org. Visiteu http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/ per a veure les darreres notes de l’alliberament de Fedora.

Els usuaris catalanoparlants poden gaudir d’aquesta completa distribució en la seva llengua gràcies al treball dels respectius equips de traducció del programari inclòs. Tant la instal·lació com les eines del sistema, els entorns d’escriptori i les aplicacions més populars es troben traduïdes al català.

Novetats de Fedora 8

Com sempre, Fedora inclou les versions més recents de les aplicacions més populars del programari lliure. En particular, es disposa dels escriptoris Gnome 2.20 i KDE 3.5.7 amb les seves aplicacions habituals. A més, s’ha integrat la darrera versió del Compiz Fusion, que permet als usuaris de targes gràfiques amb capacitats 3D gaudir d’aquesta moderna tecnologia d’efectes visuals. Una altra de les novetats és un nou tema predeterminat, Infinity, a més d’un nou tema per al Gnome, Nodoka. Els usuaris de tallafocs ara disposen d’una nova eina, system-config-firewall, que reemplaça l’antic system-config-securitylevel.

Mètodes d’instal·lació

Fedora 8 es pot instal·lar en la majoria d’ordinadors. Els requeriments mínims inclouen un processador Intel Pentium II o superior (la distribució està optimitzada per a processadors Pentium 4 i 256 MiB de memòria RAM). Fedora es troba disponible també per a les arquitectures x86_64 i PPC (PowerPC G3 / POWER3).

Fedora inclou múltiples personalitzacions amb combinacions de programari per a satisfer els requeriments dels usuaris finals. Es disposen dels següents mètodes d’instal·lació mitjançant CD/DVD:

* Entorn d’escriptori GNOME o KDE, basat en imatges arrencables que es poden instal·lar en un disc dur. Aquestes personalitzacions estan destinades als usuaris d’escriptori que prefereixen una única instal·lació de disc o per a compartir amb amics i família.

* Una imatge normal per a usuaris d’escriptoris, estacions de treball i servidors. Per als usuaris de versions anteriors de Fedora, aquesta customització proporciona un bon camí d’actualització i un entorn semblant a l’existent.

* Un conjunt d’imatges en DVD que inclouen tot el programari disponible en els dipòsits de Fedora. Aquesta customització està orientada cap als usuaris que no disposen d’accés a Internet de banda ampla i prefereixen disposar de tot el programari en un disc.

Per als usuaris avançats, Fedora disposa d’una petita imatge d’arrencada que els permetrà realitzar tota la instal·lació mitjançant la xarxa.

Descàrrega

Podeu obtenir les imatges ISO arrancables i d’instal·lació de Fedora pels següents mitjans:

* BitTorrent: la forma recomanada. Obtingueu la font BitTorrent des d’http://torrent.fedoraproject.org/.

* HTTP, FTP i RSYNC. Seleccioneu un servidor mirall del llistat de http://mirrors.fedoraproject.org/publiclist/Fedora/7/.

Consulteu http://fedoraproject.org/get-fedora.html per a més informació.

Quant al projecte de traducció de Fedora

El projecte de traducció de Fedora de Softcatalà és un projecte obert que té l’objectiu d’assegurar la disponibilitat d’aquesta distribució en llengua catalana. També, mitjançant la nostra llista de correu, coordinem la traducció de l’instal·lador de Fedora, les seves múltiples eines de sistema i la documentació. Al projecte de traducció estem sempre oberts a noves col·laboracions: només cal un bon domini de l’anglès i el català, uns mínims coneixements d’informàtica i molt entusiasme. Podeu trobar més informació sobre com participar-hi a la nostra web, http://www.softcatala.org/wiki/Fedora.


Comentaris