Dissabte 10 de juny, Softcatalà i WordPress Barcelona vam organitzar conjuntament un taller de traducció de Wordpress al català, amb la intenció de fer créixer la comunitat catalana de WordPress. Unes dotze persones van assistir al taller, i van aprendre com havien de contribuir a la traducció de WordPress.
Taller de traducció de WordPress al català - Inici de la presentacióEl passat dissabte 10 de juny, vam organitzar des de Softcatalà en col·laboració amb WordPress Barcelona un taller per a la traducció del WordPress al català. Vicent Cubells i Xavi Ivars, ambdós coordinadors (GTE) del WordPress en català i membres de Softcatalà, i Núria Ramoneda, també traductora del WordPress al català, van organitzar el taller pràctic al qual van assistir una dotzena de persones interessades en la localització del WordPress.
El WordPress és un sistema de gestió de continguts (també conegut com a CMS pel seu nom en anglés, Content Management System) lliure i de codi obert. Es tracta probablement el més utilitzat arreu del món, i s’estima que al voltant del 28% dels llocs web funcionen sobre un WordPress. 1. Des de la revista Time, la web de Walt Disney, o la dels Rolling Stones, fins a projectes de casa nostra com Vilaweb, Mossega la Poma o nosaltres mateixos, Softcatalà, utilitzem WordPress com a plataforma des de la que gestionem els continguts.
El taller
La primera part del taller va consistir en una xarrada on es va explicar a tots els assistents algunes peculiaritats del procés de traducció, quines eines s’utilitzen, quines prioritats tindre en compte a l’hora de triar què traduir, i algunes eines útils per als traductors.
A continuació, tots els assistents van començar a traduir, amb l’ajuda dels col·laboradors més experimentats, algunes de les extensions i temes del WordPress més utilitzats als quals els faltava la traducció al català. A més, amb algunes de les extensions que ja estaven traduïdes però que encara no havien sigut validades, els GTE van mostrar com funciona el procés de validació a la resta de col·laboradors.
A més, els participants del taller van poder comprovar com algunes de les correccions que es van fer a extensions, o fins i tot al nucli de WordPress, apareixien com a actualitzacions unes poques hores després, eixa mateixa vesprada.
Propers passos
Una altra de les decisions a les que es va arribar va ser fer reunions trimestrals per mantenir i fer créixer la comunitat catalana i compartir experiències. Tot i que encara no hi ha data confirmada, la propera trobada serà durant el mes de setembre, per a preparar les activitats del tercer WordPress Translation Day, un dia en que col·laboradors de tot el món participen en activitats de traducció del WordPress a les més de 100 llengües en que es troba disponible.
Des de Softcatalà volem agrair especialment a Núria Ramoneda i a Joan Artés la participació i difusió del taller, així com a Ramiro Tomé per les fantàstiques fotos que va fer durant tota la jornada.