Disponible la versió en català de la distribució de GNU/Linux Fedora 14

Compartiu


Ja hi ha disponible la versió en català de la distribució de GNU/Linux Fedora 14, un sistema operatiu complet de propòsit general, basat exclusivament en programari lliure.

El projecte Fedora es basa en fòrums públics, processos oberts, ràpida innovació, meritocràcia i transparència per obtenir el millor sistema operatiu i plataforma que el programari lliure i de codi obert pugui proporcionar. El desenvolupament es realitza en un fòrum públic. El projecte produeix aproximadament dues versions de Fedora l’any. Per a més informació, visiteu el lloc web del projecte Fedora.

Les funcionalitats més importants en Fedora 14 són:

  • systemd: Substitueix el sistema d’administració del sistema i el sistema d’administració de les sessions, oferint capacitats concurrents agressives i capacitats administratives.
  • Spice: Proporciona una solució de codi obert completa per a la interacció amb escriptoris virtuals i proporciona accés remot d’alta qualitat a màquines virtuals de QEMU.
  • Meego Netbook UX: L’arquitectura Meego està dissenyada per donar suport a plataformes com netbooks, nettops i diversos dispositius incrustats.
  • Amazon EC2: Per primera vegada des de Fedora 8, Fedora es llançarà al núvol d’EC2.
  • Compilador de D: Compatibilitat amb D, un llenguatge de programació de sistemes. Està enfocat a la combinació de potència i alt rendiment de C i C++, amb la programació productiva dels llenguatges moderns com Ruby i Python.

Algunes característiques addicionals inclouen:

Actualització de Perl a la versió 5.12, Python a la versió 2.7, Boost a la versió 1.44, Netbeans a la versió 6.9, KDE a la versió 4.5, Eclipse al llançament Helios i Sugar a la versió 0.90.

Al lloc web de Fedora hi ha la llista completa dels canvis.

Els usuaris catalanoparlants poden gaudir d’aquesta completa distribució en la seva llengua gràcies al treball dels respectius equips de traducció del programari que inclou. Tant la instal·lació com les eines del sistema, els entorns d’escriptori i les aplicacions més populars estan traduïdes al català.

Teniu més informació sobre com baixar la versió a la web de Softcatalà.

Voluntariat per a la traducció de Fedora al català

El voluntariat per a la traducció de Fedora al català de Softcatalà és un voluntariat obert que té l’objectiu de garantir la disponibilitat d’aquesta distribució en llengua catalana. Des del nostre voluntariat coordinem la traducció de la instal·lació de Fedora, així com també les seves múltiples eines de sistema i la documentació. La localització en català dels diferents projectes que conformen la distribució Fedora, com ara el Gnome, el KDE, el Firefox o l’OpenOffice.org, correspon als respectius equips de traducció. Al voluntariat de traducció de Fedora estem sempre oberts a noves col·laboracions: només cal un bon domini de l’anglès i del català, uns coneixements mínims d’informàtica i molt entusiasme. Podeu trobar més informació sobre com participar-hi al nostre web, http://www.softcatala.org/wiki/Fedora.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Comentaris