Conjugador verbal, hora en català, nombres en lletres, separador de síl·labes: les noves eines de Softcatalà

Compartiu

Les hores, les síl·labes, els nombres i els verbs són els protagonistes de les noves eines que presenta Softcatalà.

Conjugador verbal, hora en català, nombres en lletres, separador de síl·labes: les noves eines de Softcatalà

Presentem un conjunt d’eines noves que hem desenvolupat i que volen ser útils als parlants de català i a les persones que l’estudien. Podeu trobar-les al nostre lloc web en el menú «Diccionaris i eines».

Hora en català

El servei d’hora en català permet als usuaris veure com es diu en català l’hora actual o una hora específica que es vulgui consultar.

Captura del servei de l'hora en català

Captura del servei de l’hora en català.

L’hora s’ofereix en diversos formats. El sistema horari de rellotge i de campanar segueixen la descripció de la Gramàtica essencial de la llengua catalana. També oferim un sistema horari de campanar tradicional, en una de les diverses variacions que pot tenir. Cal tenir present que aquests sistemes no donen una precisió de minuts.

Separador i comptador de síl·labes

Aquest servei permet separar i comptar les síl·labes de les paraules en català. La separació es fa seguint les regles habituals, amb l’afegit de la majoria d’excepcions que es poden trobar. Entre les aplicacions pràctiques de la divisió sil·làbica hi ha la separació de paraules a final de línia i el recompte mètric en poesia.

Captura del comptador de síl·labes

Captura del servei comptador de síl·labes.

L’eina pot dividir i comptar paraules, frases o poemes sencers. Oferim diferents recomptes de síl·labes: el recompte gràfic, el recompte fonètic (que inclou elisions i sinalefes), i el recompte poètic (que és l’utilitzat en la mètrica poètica).

Nombre en lletres

El servei de nombre en lletres facilita als usuaris aprendre com escriure una xifra en lletres. És un recurs útil per a usos didàctics i també per a contextos formals on, per a evitar confusions, és necessari escriure les xifres en l’expressió escrita.

Captura del servei nombres en lletra

Captura del servei de transcripció de nombres en lletres.

Aquest servei ofereix també les formes numèriques pròpies valencianes i balears. A més a més, en alguns casos, s’hi indiquen expressions relacionades amb la xifra proporcionada, com per exemple ordinals, partitius, col·lectius o xifres romanes.

Conjugador de verbs

El conjugador de verbs recull 10.158 verbs de tot el domini lingüístic generats a partir de les dades lliures dels diccionaris ortogràfics que desenvolupa Softcatalà.

Captura del servei de conjugador de verbs

Captura del servei de conjugador de verbs.

La informació mostrada inclou les variants dialectals més comunes de tot el domini lingüístic, i és una de les eines més completes en la conjugació de verbs. L’eina permet la cerca per infinitius així com per qualsevol forma flexionada.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies. Ho fa a partir de la traducció de programari lliure i l’elaboració de recursos i eines de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català i altres recursos disponibles, podeu consultar el seu lloc web a https://www.softcatala.org


Comentaris