17/03/2006
El centre de terminologia TERMCAT ofereix des de fa un any una nova col·lecció de repertoris terminològics anomenada Terminologia Oberta<7em>, a la qual es pot accedir des de la pàgina inicial del Centre.
Aquesta iniciativa, que es va presentar en les III Jornades sobre el català a les noves tecnologies, s’emmarca en l’objectiu general del TERMCAT de facilitar l’ús de la terminologia en català als sectors especialitzats i és un pas molt important en l’ampliació dels recursos oferts. Així, els productes que fins fa uns anys es limitaven als diccionaris en paper, es van ampliar primer amb els diccionaris en línia, més tard amb l’oferta de documents en PDF que es poden baixar des del web i ara amb recursos lliures.
La Terminologia Oberta se situa en sintonia amb la voluntat del Govern català de facilitar la integració de la llengua catalana en les tecnologies de la comunicació a fi d’evitar la fractura digital lingüística i promoure la disponibilitat de recursos lliures. Per això, s’ha concebut com un recurs lliure, amb el reconeixement de l’autoria del TERMCAT, que s’acull a la llicència Reconeixement-CompartirIgual 2.1 de Creative Commons, i en el format estàndard XML. La llicència escollida permet que el contingut de la Terminologia Oberta es pugui copiar, distribuir i difondre públicament, sempre que es reconegui i se citi l’autor original, o fer-ne un ús comercial o en obres derivades, sempre que sigui amb una llicència idèntica. Pel que fa al format XML, facilita l’estructuració, la interpretació i la reutilització de les dades, per mitjà d’etiquetes descriptives, i permet un text pla, que no depèn de la plataforma utilitzada.
Quant al contingut terminològic, la col·lecció aplega repertoris d’interès general procedents dels treballs de recerca duts a terme pel Centre de Terminologia, estructurats a partir de fitxes conceptuals amb denominacions catalanes (amb la categoria gramatical), angleses i castellanes, amb indicació de les relacions de sinonímia i les àrees temàtiques corresponents. En algun cas s’han facilitat també les definicions i notes explicatives.
Després d’un any s’han alliberat sis repertoris diferents, que sumen gairebé 8.000 fitxes conceptuals. De manera especial destaquen el primer, que contenia 1.690 termes de l’àmbit d’Internet i la societat de la informació, i un dels darrers, que inclou les 5.061 fitxes corresponents a tots els termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT en els seus gairebé vint anys d’exercici. Els repertoris alliberats són:
TO Surf de neu | 144 fitxes conceptuals amb denominacions en català, castellà i anglès (enllaç al XML i al ZIP). |
TO Termes normalitzats | 5.061 fitxes conceptuals amb denominacions en català, castellà i anglès (enllaç al XML i al ZIP). |
TO Fires i congressos | 234 fitxes conceptuals amb denominacions en català, castellà i anglès (enllaç al XML i al ZIP). |
TO De vacances! | 355 fitxes conceptuals amb denominacions en català, castellà i anglès, definició i notes en català (enllaç al XML i al ZIP). |
TO Recursos humans | 233 fitxes conceptuals amb denominacions en català, castellà i anglès (enllaç al XML i al ZIP). |
TO Internet i societat de la informació | 1.690 fitxes conceptuals amb denominacions en català, castellà i anglès (enllaç al XML i al ZIP). |
Properament hi ha previstos altres repertoris temàtics, amb una periodicitat d’aparició d’aproximadament cada dos mesos.
El criteri de selecció dels continguts té en compte l’interès de l’àmbit temàtic i la seva oportunitat en relació amb algun esdeveniment o circumstància externs; també, l’homogeneïtat del conjunt de fitxes conceptuals i la seva revisió segons uns criteris de qualitat rigorosos.
Ateses les baixes restriccions establertes en la llicència Reconeixement-CompartirIgual 2.1 de Creative Commons per a l’ús i la manipulació dels continguts, aquesta col·lecció té una funció específica en l’enriquiment de memòries de traducció, correctors automàtics o qualsevol aplicació que ho requereixi. Tanmateix, en aquests usos convé advertir del perill de l’obsolescència; i és que la terminologia evoluciona i únicament en la difosa en línia a través del Cercaterm, el servei de consultes en línia, el TERMCAT pot assegurar l’actualització constant de les dades.
Esperem doncs que la col·lecció Terminologia Oberta continuï amb la bona acollida que ha tingut fins ara i que arribi al màxim nombre d’usuaris possible. I, com sempre, estem oberts a qualsevol proposta o suggeriment derivats del seu ús i que ens permeti introduir-hi millores.
TERMCAT, Centre de Terminologia
http://www.termcat.cat
Llicència Creative Commons Aquest treball està llicenciat sota una llicència Creative Commons Atribució-CompartirIgual 2.5 License. |