Cinquè aniversari del domini .CAT

Compartiu


La Fundació PuntCat es congratula del cinquè aniversari del domini .CAT. Fa 5 anys, la matinada del 16 de setembre de 2005, la ICANN va aprovar la creació del .cat, el primer i únic domini d’Internet concedit a una cultura i una llengua, ila catalana. 

En aquests cinc anys s’han registrat més de 44.000 dominis. Aquest estiu passat el nombre de dominis registrats en .CAT ha crescut quatre vegades més que el mateix període l’any passat i hi ha una taxa de renovacions de dominis molt superior a la mitja de la resta de dominis, ja que un 85% de les pàgines registrades es renoven anualment.

Un altre indicador de la bona salud del domini, és la visibilitat de .cat i aquesta ens augura un futur molt pròsper. Cada dia es veuen dominis .cat pel carrer i als mitjans de comunicació, el que indica la naturalitat amb la que el domini s’ha instal·lat a les nostres vides. I no només perquè utilitzen empreses i particulars catalans, sinó per la normalitat amb la que empreses estrangeres fan servir el .cat per adreçar-se als seus clients. Aquest és el cas de multinacionals com Microsoft, Google o Decathlon, que empren pàgines .cat per comunicar específicament els seus productes i serveis.

Però també cal reconèixer part de la positiva evolució de .cat a la bona tasca que es realitza des de la Fundació puntCAT, l’organització privada sense ànim de lucre des de la qual es gestiona el domini. L’estratègia que he seguit per aplicar al domini la tecnologia més innovadora, per reduir els preus a mida que ha estat possible i per reinvertir els beneficis d’operació en divulgació i en ajuts a projectes que potenciïn la nostra comunitat virtual, ha portat al domini  .CAT a ser un referent mundial i un model a seguir per molts altres dominis. puntCAT és reiteradament convidat a compartir la seva experiència a la primera línia dels diferents fòrums i congressos sobre la governança d’Internet. A més a més, són membres en diferents associacions de dominis, com ICANN, CENTR, LACTLD, ECLID … ECLID és l’associació europea de dominis culturals i lingüístics, uns dominis que, seguint les passes de .cat, treballen per aconseguir ben aviat una extensió pròpia per la seva cultura (.bzh pels bretons, .cym pels gal·lesos, .eus pels bascos, .gal pels galecs i .scot pels escocesos). Aquestes comunitats han vist clar que un domini propi ajuda a la teva cultura a sortir de la invisibilitat i a guanyar-se un lloc a la xarxa, a més de que la teva llengua es pot convertir en llengua de comunicació de multinacionals (com passa amb les empreses que empren el català en les seves pàgines .cat). És per això que puntCAT, actualment únic domini d’aquesta espècie amb 5 anys de fructífera experiència, és membre assessor d’ECLID.

Però la Fundació puntCat eś molt conscient que encara queda molt camí per recórrer  i que per això és necessari  el suport de la gent.

Per molt anys i molts més èxits domini .CAT.

 


Comentaris