Banyoles puja al carro del programari lliure

Compartiu


L’Ajuntament de Banyoles va aprovar per unanimitat en el Ple d’ahir una moció a favor de la migració gradual al programari lliure i en català a l’Administració municipal. El Ple ordinari celebrat ahir al vespre a l’Ajuntament de Banyoles va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals una moció a favor de l’ús del programari lliure i en català a l’Ajuntament i a les administracions públiques. Aquesta iniciativa forma part del projecte d’Introducció de noves tecnologies de la societat de la informació a la ciutat de Banyoles.

La migració gradual a un sistema operatiu de codi obert (com el GNU/Linux), la incorporació de programari i aplicacions desenvolupades en programari lliure en català i el foment d’aquest programari entre els ciutadans i ciutadanes, són alguns dels acords aprovats ahir. Aquesta iniciativa es començarà a aplicar en la regidoria de Participació i Comunicació i a diferents serveis municipals com el Centre Cívic, la Biblioteca Pública o l’Espai Jove Els Bombers. Així mateix, està previst que els serveis i aplicacions municipals que s’ofereixin a través del portal web siguin accessibles mitjançant les darreres versions de navegadors lliures amb traduccions al català i que utilitzin el programari lliure. L’Ajuntament també s’ha compromès a estimular l’ús d’aquest programari entre la ciutadania a través de cursos formatius i tallers, a facilitar informació sobre els seus avantatges i a distribuir gratuïtament algunes d’aquestes aplicacions.

Aquest model de desenvolupament de programari es contraposa al desenvolupat sota llicència propietària (o programari tancat). El programari lliure no és propietat de cap empresa o persona i està disponible en forma de codi font obert (open source), la qual cosa permet explícitament fer modificacions a aquest codi per adaptar-lo a qualsevol necessitat. Es tracta d’un programari que dóna als seus usuaris la llibertat d’executar-lo amb qualsevol propòsit, copiar-lo, distribuir-lo, estudiar-lo, millorar-lo constantment i fer públiques aquestes millores amb el codi font corresponent, de tal manera que tothom se’n pugi beneficiar. És, per tant, un programari que no està subjecte a les limitacions pròpies del programari de llicència propietària, ja que la seva llicència lliure ho permet explícitament.

Un dels altres avantatges que proporciona el programari lliure és que disposa de més línies de codi d’aplicacions traduïdes al català que el de llicència propietària. Així mateix, suposa un notable estalvi econòmic, ja que no hi ha cost de llicència i, per tant, són programes gratuïts o d’un cost notablement inferior al programari de llicència propietat. El programari lliure garanteix la independència respecte del proveïdor, gràcies a la disponibilitat del codi font i a no estar supeditat a les condicions del mercat.

La regidora de Participació i Comunicació, Anna Brunsó, ha manifestat que “aquesta iniciativa és una aposta clara i important que fa Banyoles per la innovació tecnologia i per un model de programari de codi obert a l’Administració pública”. Brunsó ha destacat que també es vol impulsar “la introducció del català en un sector punter i estratègic on la nostra llengua no es troba prou implantada”.

Administracions públiques d’arreu del món, com els Governs del Brasil i França o l’Ajuntament de Munic (Alemanya), els Governs autonòmics d’Extremadura, Andalusia, València i Aragó, administracions locals com l’Ajuntament de Barcelona o Mataró i, recentment, la Generalitat de Catalunya, estan defensant fermament el desenvolupament i la utilització de programari lliure en l’Administració pública.


Comentaris