Alliberament de Fedora 7, “Moonshine”

Compartiu


El Projecte Fedora és un projecte de codi obert patrocinat per Red Hat i recolzat per una gran comunitat. El seu objectiu és el ràpid progrés
del programari i continguts lliures i de codi obert. El Projecte Fedora es basa en fòrums públics, processos oberts, ràpida innovació, meritocràcia i transparència per a obtenir el millor sistema operatiu i plataforma que el programari lliure i de codi obert pugui proporcionar.

El desenvolupament es realitza en un fòrum públic. El projecte produeix alliberaments de Fedora aproximadament 2 vegades l’any. Per a més informació, referiu-vos a la web del Projecte Fedora a http://fedoraproject.org. Visiteu http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/ per a veure les darreres notes de l’alliberament de Fedora.

Els usuaris catalanoparlants poden gaudir d’aquesta completa distribució en la seva llengua gràcies al treball dels equips de traducció del programari inclòs. Tant la instal·lació com les eines del sistema, els entorns d’escriptori i les aplicacions més populars es troben traduïdes al català.

Novetats de Fedora 7

El canvi més important és, sense dubte, l’esperada unió dels dipòsits «Core» (mantingut per Red Hat) i «Extras» (mantingut per la comunitat): ara Fedora passa a fer servir un únic dipòsit per a tots els seus paquets de programari disponible. És per això que aquest nou alliberament s’anomena «Fedora 7», perdent-se el «Core» del nom de les versions anteriors.

Una de les noves característiques implementades és el canvi ràpid d’usuari, gràcies a la integració en la distribució del paquet ConsoleKit. També es poden trobar força millores per a la configuració de xarxes sense fil, gràcies al NetworkManager. Els usuaris d’ordinadors portàtils es beneficiaran dels canvis en el nucli per a reduir el consum energètic.

Quant al programari disponible, cal destacar la inclusió de les versions més modernes dels escriptoris GNOME i KDE, així com el paquet ofimàtic OpenOffice.org 2.2, Firefox 2 i el client de missatgeria instantània Pidgin 2.0 (abans conegut com a Gaim).

Mètodes d’instal·lació

Fedora 7 es pot instal·lar en la majoria d’ordinadors. Els requeriments mínims inclouen un processador Intel Pentium II o superior (la distribució està optimitzada per a processadors Pentium 4 i 256 MiB de memòria RAM. Fedora es troba disponible també per a les arquitectures x86_64, PPC (PowerPC G3 / POWER3) i fins i tot per a
PlayStation 3.

Per primera vegada, Fedora inclou múltiples customitzacions amb combinacions de programari per a satisfer els requeriments dels usuaris finals. Es disposen dels següents mètodes d’instal·lació
mitjançant CD/DVD:

* Entorn d’escriptori GNOME o KDE, basat en imatges arrencables que es poden instal·lar en un disc dur. Aquestes customitzacions estan destinades als usuaris d’escriptori que prefereixen una única instal·lació de disc i per a compartir amb amics i, família.

* Una imatge normal per a usuaris d’escriptoris, estacions de treball i servidors. Per als usuaris de versions anteriors de Fedora, aquesta customització proporciona un bon camí d’actualització i un entorn semblant a l’existent.

* Un conjunt d’imatges en DVD que inclouen tot el programari disponible en els dipòsits de Fedora. Aquesta customització està orientada cap als usuaris que no disposen d’accés a Internet de banda ampla i prefereixen disposar de tot el programari en un disc.

Imatges arrencables des del CD

Una de les novetats més esperades de la nova Fedora són les imatges de CD autònom, que permeten als usuaris disposar d’un sistema Fedora complet sense haver de realitzar cap instal·lació. Per a emprar aquestes imatges, us caldrà un ordinador configurat per a poder arrencar des de la unitat CD/DVD. Es proporcionen els següents CD:

* Fedora 7 i386 Desktop CD. Aquesta és una imatge de mida CD per a ordinadors i386. Inclou l’entorn d’escriptori Gnome, integra totes les llengües en què s’ha traduït Fedora (entre elles el català) i presenta un conjunt bàsic d’aplicacions de productivitat disponibles a Fedora.

* Fedora 7 i386 KDE Desktop CD. Aquesta és una imatge de mida CD per a ordinadors i386. Inclou l’entorn d’escriptori KDE i un gran nombre d’aplicacions d’aquest escriptori. Aquesta imatge només està disponible en llengua anglesa.

* Fedora 7 x86_64 Desktop DVD. Aquesta és una imatge de mida DVD per a ordinadors x86_64. Les característiques són iguals a les del «Desktop CD», i inclou paquets multilib (paquets que inclouen biblioteques en versions 32 i 64 bits).

Després d’arrencar el CD, podeu entrar com a usuari «fedora» per a emprar l’entorn d’escriptori. No cal que introduïu cap contrasenya. Abans d’entrar, els usuaris poden seleccionar la seva llengua preferida. Si més endavant voleu instal·lar el contingut del CD en el vostre disc dur, cliqueu en la icona «Instal·la en el disc dur».

Descàrrega

Podeu obtenir les imatges ISO arrancables i d’instal·lació de Fedora pels següents mitjans:

* Torrent: la forma recomanada. Obtingueu la font Torrent des d’http://torrent.fedoraproject.org/.

* HTTP, FTP i RSYNC. Seleccioneu un servidor mirall del llistat de http://mirrors.fedoraproject.org/publiclist.

Consulteu http://fedoraproject.org/get-fedora.html per a més informació.


Comentaris