Requisits tècnics
Aquesta pàgina recull els requisits tècnics que volem establir en l’execució del projecte de la nova web de Softcatalà.
GESTIÓ DEL PROJECTE
Objectius:
- Visibilitat clar del progrés del projecte a tothom
- Feedback continuo durant el desenvolupament (no al final)
- Desenvolupament comunitari (malgrat algú estigui alliberat)
Execució:
- Cicles de desenvolupament curts d’entrega (3 setmanes) amb 2 o 3 objectius clars per cada entrega
- Crear tasques per poder fer un seguiment del progrés i assignar-les a diferents persones. Això permet dividir-nos perquè a cada cicle algú es pugui encarregar d’implementar o revisar una tasca, incloent-hi el code review.
- Al final de cada cicle, fer una demostració (usant HangOut per exemple) de 30 minuts als membres interessats per mostrar que s’ha fet i recollir feedback
- Mantenir un pla general de tasques amb unes estimacions aproximades que anem actualitzant a mida que acabem cada cicle de desenvolupament per entendre on som i que queda.
- Fugir d’una entrega big bang (on només es publica tot al final). Pensar quines funcionalitats es poden publicar a la web actual (sempre que no suposi un esforç elevat). Per exemple: nous fòrums.
TECNOLÒGICS
Mantenibilitat
- Creació d’entorns complets de desenvolupament i producció
- Actualment tenim http://traductor.softcatala.org/, http://beta.softcatala.org/, http://www.softcatala.org/recursos/dev/, http://www.softcatala.org/dev-catalanitzador/, etc però no tenim un únic entorn complet i integrat de proves.
- Caldria disposar d’un sistema automatitzat de migració entre entorns. Estaria molt bé que dev tingués integració continua dels canvis.
- Si a dia d’avui ens calgués muntar Softcatalà des de cero seria molt difícil. Potser cal considerar tenir un script que manté la creació d’un entorn (desplegar software, aplicar pedaços, configuració, etc). És una manera de tenir clar els canvis de configuració, personalització i software introduïts.
- Definir una estructura de directoris on volem tenir les coses (css, js, etc) i documentar-ho
- Si cal fer canvis a extensions o plataformes (incloent-hi correccions de la traducció), intentar que els canvis siguin acceptats al projecte (up stream) amb la idea de mantenir nosaltres els mínims canvis possibles.
- Si cal fer canvis, fer-los sempre que sigui possible als temes o usar fitxers externs (introduint els mínims canvis al programari original). Si cal modificar codi, pensar amb l’impacte que tindrà futur de manteniment i actualització.
- Usar Github des del principi com a gestor de codi associant tasques als canvis
- Estaria bé fer code review dels canvis que es facin (per exemple, CSS)
- Definir Patrons d’integració
- Actualment tenim dos tipus d’integracions plataformes (phpbb, drupal, mediawiki) i proveïdors de serveis (traductor, corrector, memòries de traducció). Caldria definir bé un patró d’integració per serveis (per exemple usant sempre serveis web).
Experiència d’usuari i SEO
- Mòbil / escriptori des del primer dia (seria costós no fer-ho així)
- Usar Google Page Speed per determinar que la web és amigable a mòbils
- Mantenir les mateixes URL si és possible, sinó configurar redireccions 301