Distribucions GNU/Linux en català
Les distribucions següents disposen de la instal·lació i les eines principals d’administració en català i tenen grups d’usuaris que treballen en la millora del seu suport pel català:
- Debian GNU/Linux es va encetar l’any 1993 com a un projecte de la Free Software Foundation amb l’objectiu de construir un sistema operatiu basat completament en programari lliure. A diferència d’altres distribucions mantingudes per empreses o grups aïllats, Debian està mantinguda per una xarxa mundial de milers de desenvolupadors voluntaris, de manera oberta en l’esperit de GNU / Linux i seguint fidelment el Contracte Social de Debian. Potser sigui la distribució que incorpora més paquets de programari.
- Ubuntu Linux és una distribució basada en Debian GNU/Linux amb l’objectiu de proporcionar un sistema raonablement actualitzat enfocat a l’usuari mitjà. Té una versió educativa: Edubuntu. L’escriptori per defecte d’Ubuntu és el GNOME; la versió amb el KDE s’anomena Kubuntu i la versió amb Xfce Xubuntu. També pot ser d’interès visitar la comunitat catalana d’Ubuntu
- Fedora és un projecte de codi obert desenvolupat col·lectivament i patrocinat per Red Hat, que té com a objectiu construir un sistema operatiu complet de propòsit general, basat exclusivament en programari lliure. El desenvolupament de la distribució Fedora es fa de manera pública. A Softcatalà n’estem coordinant el procés de catalanització.
- LinKat. És un projecte de programari educatiu de forma que tots els centres educatius, però també tota la societat, tinguin accés a un conjunt molt ampli d’aplicacions de forma legal, gratuïta, amb suport professional i en llibertat, que inclou aplicacions d’ofimàtica, d’internet, jocs, multimèdia, i sobretot aplicacions educatives. El projecte forma part d’una actuació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
- Catix és una compilació de programari lliure GNU/Linux que funciona completament des del CD-ROM. No cal que l’instal·lis, poses el CD-ROM, engegues l’ordinador i ja pots utilitzar el Linux. Reconeix automàticament el maquinari del teu ordinador. Es pot fer servir per a aprendre Linux, com a sistema operatiu portàtil, com a disc de rescat o com a sistema operatiu del teu ordinador. No cal instal·lar res al disc dur perquè funcioni: a mesura que es necessiten els programes es descomprimeixen des del CD-ROM en temps real. Està basada en Debian. Les versions 1.0, 1.0.1 i 1.1 són en CDROM i la 1.2 és en DVD. Té els escriptoris KDE i Gnome. També es pot instal·lar al disc dur utilitzant un programa molt senzill. Només el kernel i els paquets catix i catix-doc són afegits a la Debian. Des de la versió 1.0 utilitza les darreres tecnologies: initramfs, udev, squashfs i busybox. Des de la 1.2 utilitza unionfs que permet afegir una capa en memòria RAM , mentre l’ordinador està engegat, per poder escriure damunt del sistema de fitxers del CD/DVD que és de només lectura.
- LliureX és una distribució de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana. Està basada en Debian GNU/Linux i encarada a l’educació.