Comunicat sobre la nova directiva de Drets d’Autor de la UE

Compartiu

El dimarts 26 de març s’espera que el Parlament Europeu votarà sobre la nova directiva de Drets d’Autor en el Mercat Únic que, en cas d’aprovar-se, pot posar en greu risc Internet tal com la coneixem avui en dia.

En lloc de promoure una actualització de les lleis tot permetent un increment de la participació ciutadana en la societat de la informació, la nova directiva representa una amenaça a la llibertat d’expressió i crea obstacles per accedir a la xarxa tot afegint-hi noves barreres, filtres i restriccions, abastables només per uns pocs proveïdors tecnològics arreu del món, els quals paradoxalment no són europeus.

Malgrat els reiterats advertiments i crítiques durant els mesos precedents per part de gran nombre d’institucions i personalitats de l’àmbit d’Internet, com ara el mateix pare del WWW, Tim Berners-Lee, o la Fundació Wikimedia, darrere de projectes com la Viquipèdia, les parts implicades en la confecció de la directiva van preferir fer-ne cas omís fins ara.

Per aquest motiu, per tal de fer patent la gravetat de la situació i fer conèixer la problemàtica entre els usuaris que no en podrien estar al corrent, hem optat per blocar durant el dia d’avui l’accés al lloc web.

Creiem que una innovació i un desenvolupament tecnològic que pugui revertir positivament a la societat no és possible en un context on es limiti la compartició del coneixement. Això és particularment important per a cultures i llengües minoritzades com la nostra, on gràcies a Internet, s’han pogut superar a les barreres tradicionals que sovint limitaven el seu desenvolupament. L’aprovació de la directiva implica una Internet més pobra i menys lliure i, per tant, una amenaça pel ple desenvolupament del català com una llengua en igualtat de condicions a la xarxa. Per això demanem a tots els membres del Parlament Europeu que es posicionin obertament i contundent, tal com ja han fet alguns d’ells, en contra de la directiva actual, i en particular dels seus articles 11 i 13, recentment reanomenats 15 i 17 respectivament.

Softcatalà