Les plantilles són models per a un format d'imatge que pot ser creat. El GIMP ofereix moltes plantilles i se'n poden crear de pròpies. Quan es crea una nova imatge, es pot accedir a una llista de les plantilles existents però no es poden gestionar. El diàleg de les «Plantilles» permet gestionar-les totes.
El diàleg de les «Plantilles» és un diàleg acoblable; consulteu la secció Secció 2.3, «Diàlegs i acobladors» per a obtenir ajuda sobre el seu ús.
Podeu accedir-hi:
des del menú de la imatge:
→ → .des del menú d'un altre diàleg acoblable i fent clic sobre i seleccionant → .
Es selecciona una plantilla simplement fent clic en una de les icones. Fer clic dret fa aparèixer un menú local amb les mateixes funcions que els botons.
En el menú de la pestanya del diàleg de les «Plantilles», podeu triar entre i . En mode graella, les plantilles es mostren en una taula d'icones idèntiques (tret que s'hagi assignat una icona en particular, com es veurà més endavant). Només es mostra el nom de la plantilla seleccionada. En mode llista, les plantilles s'alineen verticalment; les icones són idèntiques i es mostren tots els noms.
En aquest menú de la pestanya, l'opció Previsualitza la mida permet canviar la mida de les icones.
![]() |
Suggeriment |
---|---|
Ctrl+F obre un camp de cerca. Consulteu Visualitza com a llista; Visualitza com a graella |
Els botons de la part inferior del diàleg permeten operar sobre les plantilles de diverses maneres:
Fent clic en aquest botó, s'obre el diàleg Crea una imatge nova segons el model de la plantilla seleccionada.
Fent clic en aquest botó, s'obre el diàleg Plantilla nova, idèntic al diàleg Edita la plantilla, que veurem més a baix.
Fent clic en aquest botó, s'obre el diàleg Edita la plantilla, que veurem ara.
Fent clic en aquest botó, s'obre el diàleg Edita la plantilla.
Endevina què
![]() |
Suggeriment |
---|---|
Cada plantilla es desa en un fitxer |
El diàleg us permet configurar les especificacions de la plantilla seleccionada.
Podeu accedir a aquest editor fent clic Plantilles.
que trobareu en la finestra del diàlegOpcions
En aquest quadre de text, podeu modificar el nom de la plantilla que es mostra.
En fer clic en aquesta icona, s'obre una llista d'icones. Podeu triar una d'elles per a il·lustrar el nom de la plantilla seleccionada.
Aquí s'ajusta l'amplada i l'alçada de la imatge nova. La unitat per defecte és el píxel, però es pot canviar a una altra unitat si ho preferiu, utilitzant el menú adjunt. Si ho feu, tingueu en compte que la mida resultant del píxel determinarà la resolució X i Y (que es pot canviar en les opcions avançades) i la configuració de «Punt a Punt», que es pot canviar en el menú .
![]() |
Nota |
---|---|
Tingueu en compte que cada píxel d'una imatge s'emmagatzema en la memòria. Si feu fitxers de grans dimensions amb un gran nombre de píxels, el GIMP necessitarà temps per a cada funció que apliqui a la imatge. |
Aquests botons commuten entre els modes Retrat i Paisatge. El seu efecte és intercanviar els valors de l'amplada i l'alçada. Si les resolucions X i Y són diferents (en opcions avançades), llavors aquests valors també es poden intercanviar. A la dreta hi ha la mida de la imatge, també s'hi mostra la resolució i l'espai de color.
Opcions avançades
Aquestes opcions són interessants pels usuaris avançats.
Aquests valors entren en joc per a la impressió: no afecten la mida de la imatge en píxels, sinó que determinen la seva mida en el paper quan s'imprimeix. També poden afectar la manera en com la imatge es mostra en el monitor: si «Punt a punt» està desactivat en el menú , llavors, en una ampliació del 100%, el GIMP intentarà mostrar la imatge amb la mida i la resolució correcta. Però la visualització pot no ser exacta si no s'ha calibrat el monitor. Això es pot fer quan s'instal·la el GIMP o des de la pestanya de visualització en el diàleg preferències.
Podeu crear una nova imatge tant en RGB com en escala de grisos. Podeu crear una imatge indexada directament d'aquesta manera, però per descomptat res impedeix convertir la imatge a mode indexada després d'haver-la creada.
Teniu quatre opcions pel color del fons de la imatge nova:
El color del Primer pla que trobareu en la caixa d'eines principal.
El color del Fons que trobareu en la caixa d'eines principal.
Blanc, el més utilitzat.
Transparent, si es tria aquesta opció, produeix un fons transparent per a la imatge. Es crea un canal alfa.
Podeu escriure un comentari descriptiu aquí. El text s'adjuntarà a la imatge com un «paràsit», es desarà amb la imatge i amb alguns formats de fitxer (però no en tots).