Article: Encara no feu servir el navegador Firefox?

Compartiu


03/10/2004, Jordi Mas i Hernàndez, jmas@softcatala.org

El navegador de codi lliure Firefox, amb més de 7 milions de descàrregues arreu del món en les últimes setmanes  i amb la versió 1.0 a punt de ser presentada, s’està consolidant ràpidament com una opció cada cop més popular per a usuaris de Linux, Mac i Windows.

L’Internet Explorer, que és el navegador predominant avui dia,  no ha presentat cap millora substancial des de que Microsoft va assolir la posició dominant en aquest mercat cap a finals de 1999. Pitjor encara, Microsoft ha descuidat enormement l’aspecte de la seguretat, i ha trigat molt a solventar-ne les errades de seguretat i deixant llargs períodes durant els quals els creadors de virus i
programari espia han tingut temps d’explotar aquestes vulnerabilitats. Molts usuaris descontents amb l’Explorer, han vist en el Firefox la solució al seus problemes i han descobert una forma més eficient de navegar.

Firefox ha estat una ventada d’aire fresc en el món dels navegadors. Ha introduït tot un seguit de característiques força innovadores que l’han posicionat com el navegador més sofisticat ara mateix disponible. Utilitza com a base la tecnologia desenvolupada al voltant del projecte lliure Mozilla, que va néixer fa més de sis anys amb l’objectiu de proporcionar tecnologies web lliures. A més són els creadors del navegador amb el mateix nom. Firefox és el germà petit del Mozilla, més ràpid i lleuger, i que ofereix totes les funcions que podeu esperar d’un navegador modern.

La seguretat ha estat un dels seus punts forts des del principi, incloent-hi opcions força avançades de configuració dels paràmetres seguretat, i protecció contra el programari espia que tants maldecaps ocasiona als usuaris. Ofereix també navegació per pestanyes, que va ser popularitzada pel navegador Mozilla, i que permet obrir diferents pàgines web en una única còpia del programa.
Les finestres emergents amb publicitat són bloquejades automàticament,  permetent definir per quins llocs les volem bloquejar i per quins no i ens dóna una petita indicació visual de si la pàgina que estem visitant té anuncis bloquejats.

Captura de pantalla del firefox
Captura de pantalla del Firefox en català

Un dels aspectes on el Firefox ha innovat enormement ha estat amb les cerques. Permet des d’una barra inferior, que pot estar sempre oberta, fer cerques d’una forma molt eficient en la pàgina que estem visualizant i ressaltar, amb un efecte visual similar als llàpisos marcadors, les paraules que estàvem cercant en la pàgina. També integra de forma molt ben resolta cerques a Google o a la botiga de llibres Amazon.

El Firefox també ha integrat molt bé la gestió dels continguts dels blocs introduint el concepte d’adreça d’interès activa, que permet visualitzar com a adreces d’interès els titulars més recents de les notícies dels blocs. Això esdevé tremendament útil ja que amb un sol clic podem veure els titulars més recents dels nostres blocs preferits.

Al voltant del projecte Firefox s’ha creat una comunitat molt activa d’usuaris que treballen per millorar-lo i augmentar-ne la seva popularitat. Fa pocs dies van publicar un anunci a pàgina completa al diari New York Times gràcies a una col·lecta que havien organitzat a Internet amb aquest proposit.
Des de la pàgina SpreadFireFox[3] s’organitzen tot un seguit d’accions per augmentar-ne la seva difusió: cartes recomanat-ne el seu ús a escoles i empreses, col·lectes per incloure anuncis a mitjans, o material per explicar-ne la seva funcionalitat a usuaris nouvinguts.

Si proveu el Firefox i us agrada, el mateix equip que l’ha escrit fa temps que treballa amb el Thunderbird, un gestor de correu electrònic que inclou tota la funcionalitat d’un sistema de correu modern i opcions avançades contra el correu brossa.

Existeixen versions en català dels dos programes, que a més, incloeu extensions per poder fer cerques als principals cercadors catalans i als diccionaris en llengua catalana i unes adreçes d’interès web del món catalanoparlant.

Més informació

Aquest document és (c) 2004 Jordi Mas i Hernàndez. Es permet el seu ús i distribució en qualsevol mitjà sempre que no sigui modificat i s’inclogui aquesta nota.


Comentaris