Publicitat
Publicitat

Actualitat

tecnològica i de llengua catalana

Softcatalà presenta el Catalanitzador per al Windows aquest dijous 22 de març

Softcatalà

 

El proper dijous 22 de març es presentarà el Catalanitzador per al Windows, una eina adreçada al públic general que permet posar l'ordinador en català en 4 passos senzills i automàtics. En l'acte s'explicaran els problemes amb què compta el català a les TIC i que han dut al desenvolupament d'aquesta eina informàtica; se'n farà una demostració i s'exposaran les accions a seguir per tal de corregir aquesta problemàtica.

Desenvolupat per Softcatalà, el Catalanitzador per al Windows compta amb el suport de les principals institucions i associacions cíviques del país: Direcció General de Política Lingüística (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya), Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya mitjançant la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), Xarxa Vives d'Universitats dels territoris de parla catalana, Òmnium Cultural, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Fundació puntCAT, l'Amical Viquipèdia i Webmàsters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC).

En l'acte intervindran:

- Jordi Mas, membre de Softcatalà i de l'equip de desenvolupament del Catalanitzador per al Windows.

- Robert Escolano, membre de la Universitat d'Alacant i representant de la Xarxa Vives d'Universitats.

- Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural.

- Yvonne Griley, directora de Política Lingüística, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya.

 

També hi assistiran representants de totes les institucions i entitats que donen suport al Catalanitzador per al Windows.

L'acte està adreçat als mitjans de comunicació. En el futur se'n faran presentacions locals arreu del país adreçades a tots els usuaris i que ja anunciarem al web.

Data: 22 de març

Hora: 12h

Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla de Catalunya 10, pral. Barcelona

 

Publicitat

Comentaris

catalanitzador   

L'he probat amb el meu windows 7 professional 64 bits i no funciona. No canvia la llengua al català i continua mantenint el castellà com a llengua visualitzada. Tampoc em fa el canvi en el internet explorer 9.

No era una versió definitiva?

Ep! El que pot passar és que   

Ep! El que pot passar és que ja tinguessis instal·lat el paquet d'idioma  català del Windows però que no estigui actiu. Passa en alguns casos molt específics. En aquests casos, el Catalanitzador indica que el paquet ja està instal·lat, però no l'activa. El pots activar manualment des del Tauler de control així. Per si de cas, després d'activar el català torna a passar el Catalanitzador per si et queden accions per fer. Aquesta omissió l'hem detectada just després de presentar la versió 1.0 gràcies als comentaris que ens aneu fent arribar. Per això és molt important que proveu el Catalanitzador en tants entorns i casos com sigui possible i que ens informeu dels casos en què no funciona. Ho tenim en compte i ho solucionarem en versions posteriors.
Pel que fa a l'Internet Explorer 9, és relacionat amb el que comentava abans: només el veuràs en català si veus el Windows en català.

Catalanitzador   

Entre els assistents trobo a faltar la representació de Microsoft.

Microsoft   

Certament hi falta molta gent. Tanmateix, tot i que segurament aquesta és la imatge que dóna la primera versió, el Catalanitzador és una plataforma que no se centra en el programari de Microsoft, sinó en el programari en català. Hem començat per aquí perquè és la base, però en el futur s'hi afegiran més programes: Firefox, Chrome, Thunderbid, Adobe Reader, LibreOffice, OpenOffice, etc... Té molt potencial, això només n'és el principi.

Igualment, en aquesta primera versió hem cercat la col·laboració d'associacions de la societat civil com nosaltres per donar-ne difusió entre els usuaris finals i la gent més implicada.

Està molt bé i m'agrada la   

Està molt bé i m'agrada la iniciativa, però hauríem de marginar més els productes yankees que marginen la nostra llengua i fer més ús del programari lliure traduït i a vegades el·laborat per gent de casa nostra.

  Gràcies pel teu   

 

Gràcies pel teu comentari

Personalment no penso que marginar ningú perquè sigui americà, francès o català sigui una bona idea. En el cas de Microsoft, la seva aposta pel català és reduida, però publica paquets d'idioma regularment del seu programari. La iniciativa està focalitzada en fer arribar la possibilitat d'emprar a gent que està usant aquests sistemes Windows en altres llengües.

Respecte al programari lliure, tots els programes que traduim des de Softcatalà són lliures i sempre hem donat recolçament a LinkAt, Càtix i totes les iniatiatives des de casa nostra.  Per cert el Catalanitzador mateix és programari lliure també.

Jordi, 

 


Sessió