LliureX, la distribució GNU/Linux del Govern valencià

Compartiu


Durant el II Congrés de Software Lliure celebrat a Castelló els dies 5 i 6 de maig a Castelló, es va fer la primera distribució oficial de LliureX, el projecte del Govern valencià que té com a principal objectiu fomentar la introducció del programari lliure en el sistema educatiu de la Comunitat Valenciana.

LliureX, que és una distribució GNU/Linux basada en Debian per iniciativa de la Conselleria de Cultura d’Educació i Esport de la Generalitat Valenciana, és gratuït i ha aparegut en una versió que permet triar entre dues llengües: la valenciana i la castellana. Segons els responsables de la distribució, la necessitat de crear un sistema operatiu complet per al sistema educatiu ha estat motivat per diversos factors, el primer dels quals és “el bilingüisme de la nostra Comunitat”. Aquesta motivació, que podria ser interpretada de moltes maneres, no és l’única, però. El factor educatiu, que quedaria en un segon terme, també hi és i està destinat a mostrar-se “especialment sensible a l’alumnat amb necessitats educatives especials i específiques”.

Aquest programari, que els usuaris es poden descarregar des de la plana web: LliureX 5.05 (Live CD) (md5sum), inclou un model d’Aula que, segons els responsables, s’adapta a les necessitats reals dels centres d’ensenyament. La qüestió ara és si aquest gest respon a una aposta forta del Govern valencià pel programari lliure o si simplement es tracta de mantenir el control de l’univers d’aquest tipus de programes.

La primera iniciativa d’aquest tipus va ser LinEx, a Extremadura, que va veure la llum l’abril del 2002, sota els auspicis del Govern extremeny. Al Principat, la Generalitat de Catalunya té prevista la convocatòria d’un concurs públic per seleccionar una distribució Linux en català i els seus serveis associats per a l’àmbit educatiu que tindrà com a objectiu l’ensenyament secundari.


Comentaris