La distribució de GNU/Linux CATix 1.1 es donarà de franc el diumenge 19 de juny amb El Periódico

Compartiu


El dimarts 14 de juny hi haurà la presentació de la CATix a l’Ajuntament de Barcelona a dos quarts de dues de la tarda i a Mataró a les 5 de la tarda.

Aquesta nova versió de la CATix implementa novetats importants com ara la presència simultània en un Live-CD dels entorns KDE 3.4 i Gnome 2.8.2, permeten als usuaris provar i utilitzar els dos entorns. El procés d’arrencada s’ha millorat molt amb el nou Cautcatix 1.1 que configura automàticament la CATix a partir del maquinari autodetectat. El procés d’arrencada és més ràpid que a la versió 1.0, carregant només els mòduls de suport del maquinari detectat. També els programes d’instal·lació, eines i configuració són nous. Ara la instal·lació és molt més fàcil, poden instal·lar la CATix totalment, parcialment o només la imatge comprimida. A més podem fer-ho en una partició dedicada per la CATix, en un directori d’una partició si ja tenim una altra distribució instal·lada o bé en un fitxer per poder instal·lar la CATix en sistemes de fitxers sense suport de permisos com per exemple el VFAT.

També s’hi han afegit programes com ara el reproductor de música Amarok, el programa educatiu JClic, el reproductor de DVD i vídeo Kaffeine, el programa de gràfics vectorials Inkscape, els programes de música Rosegarden4 i Ardour i altres. S’han actualitzat tots els programes a les últimes versions i destaca l’entorn KDE, que en la seva versió 3.4 millora considerablement les prestacions de la versió 3.3.

La CATix es pot utilitzar com a Live-CD o com a una distribució instal·lable. En el primer cas és útil per provar Linux, com a CD de rescat, per tenir un Linux fàcilment portable a altres ordinadors. En el segon cas permet tenir una distribució instal·lada per poder afegir o treure programes que es comporta com una instal·lació de Debian.

Per instal·lar la CATix, només cal engegar-la normalment des del CD-ROM i executar el programa d’instal·lació, fet que permet tenir una instal·lació totalment gràfica i molt fàcil, ja que tenim un sistema Linux totalment funcional.

Un dels objectius que es busquen ha estat fer de la CATix una metadistribució com més respectuosa millor amb Debian. Per això només s’han fet els canvis imprescindibles per poder tenir un Live-CD amb configuració automàtica de maquinari. La resta de canvis respecte a una Debian són programes com el d’instal·lació i configuració.

La majoria de millores han estat possibles gràcies als suggeriments que els usuaris ens han enviat per correu electrònic o als missatges que han enviat a webs com la de Softcatalà. Des d’aquí volem agraïr a tants usuaris que ens han ajudat enviant els errors que han detectat en la versió anterior i a les alfes de la CATix 1.1.


Comentaris