Preguntes més freqüents del mIRC
![]() |
Aquesta pàgina està discontinuada No es manté |
Contingut
- 1 Què és el mIRC?
- 2 On m'he d'adreçar si tinc dubtes sobre la versió en català?
- 3 Què té traduït la versió en català?
- 4 Com s'instal·la versió en català?
- 5 Com registrar-se?
- 6 Algunes notes breus i consells sobre el mIRC
- 7 Preguntes més freqüents del mIRC
- 7.1 Com executo el mIRC de 32 bits en Windows 95/98?
- 7.2 Com puc solucionar l'error "No es pot determinar el nom de l'ordinador central"?
- 7.3 Com soluciono l'error "No es pot determinar el nom del servidor IRC"?
- 7.4 Com soluciono l'error "No us heu registrat"?
- 7.5 Per què no estic identificat i quina importància té?
- 7.6 Com utilitzo Copiar i Enganxar?
- 7.7 Com aconsegueixo text en color en el mIRC?
- 7.8 Com puc personalitzar els tipus de lletra que s'utilitzen al mIRC?
- 7.9 Com puc seleccionar fons personalitzats al mIRC?
- 7.10 Com em puc fer invisible als altres usuaris?
- 7.11 Com funciona la nova ordre de so del mIRC?
- 7.12 Per a què serveix el servidor de finger incorporat?
- 7.13 Com utilitzo el suport de text a veu de Monologue?
- 7.14 Què és un mur de protecció? Com el puc utilitzar?
- 7.15 He canviat de proveïdor però el mIRC continua utilitzant el vell!
Què és el mIRC?
El mIRC és un client shareware de tertúlies IRC per a Windows. Ha estat desenvolupat per Khaled Mardam-Bey, qui en té el copyright. Per als nouvinguts a Internet, IRC significa Internet Relay Chat (retransmissor de tertúlies d'Internet). La xarxa IRC és un punt de trobada virtual on la gent d'arreu del món pot trobar-se i parlar (bé, escriure). A l'IRC us trobeu amb altres en "canals" (habitacions, llocs virtuals, normalment amb un cert tema de conversa) per parlar en grups o en privat. No hi ha restriccions pel que fa al nombre de persones que poden participar en una discussió donada, o en el nombre de canals que es poden formar a l'IRC. Com a usuari, executeu un programa "client", com ara el mIRC, que es connecta a un "servidor" a una xarxa IRC. Tots els servidors estan interconnectats i passen missatges d'un usuari a l'altre a través de la xarxa d'IRC. Un servidor pot estar connectat a molts d'altres servidors i a centenars de clients. Si us cal més informació sobre l'IRC, aneu a les pàgines web del mIRC on se'n dóna molta informació addicional.
On m'he d'adreçar si tinc dubtes sobre la versió en català?
Si tens qualsevol dubte sobre el funcionament de la versió en català del mIRC o comentari sobre el funcionament del programa, si us plau adreçat al fòrum de SoftCatalà
Què té traduït la versió en català?
A la versió en català del mIRC només hi ha traduït el programa principal, la ajuda no esta traduïda degut a que l'autor no ens dóna encara permís. La capsa de diàleg "About" està en anglès perquè no pot ser traduïda.
Com s'instal·la versió en català?
Per instal·lar la versió en català heu de tenir instal·la prèviament la versió 5.61 en anglès. Aquesta versió es distribueix amb el nom de fitxer mirc561t.exe i la podeu trobar a SoftCatalà a les pàgines del projecte mIRC. Aquesta versió en català es pot instal·lar sobre una versió superior a la 5.61 (per exemple la 5.7) però tornareu a tenir la versió 5.61,això sí en català.
Com registrar-se?
El mIRC és un programa shareware. Aquest sistema de distribució de programes, el shareware, mostra el veritable esperit d'Internet. Podeu descarregar el mIRC de franc i provar-lo. Us demanem que si desprès del període de prova de 30 dies decidiu continuar utilitzant el mIRC, pagueu una petita quota de registre. Això permetrà a en Khaled, l'autor del mIRC, de continuar desenvolupant el mIRC i donar-li suport amb el mateix esperit i entusiasme que ha tingut fins ara. El vostre registre del mIRC permetrà l'existència de pàgines web del mIRC amb ajuda, consells i suport, i el seu desenvolupament :-) Una vegada hagueu registrat la vostra versió del mIRC podeu utilitzar-ne totes les versions shareware gratuïtament. El fitxer d'ajuda del mIRC i les pàgines web us donen tota la informació que us cal per registrar el mIRC. Podeu enviar un xec personal a Khaled, i fins i tot us podeu registrar en línia!
Algunes notes breus i consells sobre el mIRC
6.1 El quadre de diàleg de la llista de canals ha millorat molt. Ara permet la recerca del nom complet i el tema, amb un diàleg fàcil d'entendre. També podeu fer que el mIRC filtri tots els canals no desitjats simplement posant claus de cerca i supressió. Els pares poden fàcilment filtrar elements ofensius de la llista de canals i protegir el seu filtre amb una contrasenya Tanmateix, si us cal una millor seguretat per a nens no us refieu del mIRC i proveu Kidlink IRC, Netnanny o Cyberpatrol.
6.2 L'ordre /uwho us proporciona una interfície millorada amb informació sobre la persona. Podeu emmagatzemar i recuperar la informació i les adreces de l'usuari i veure'n tota classe d'informació ctcp [protocol de client a client].
6.3 El menú d'ajuda s'ha fet dinàmic per mostrar tots els fitxers .hlp del directori del mIRC, així com els fitxers de text com readme.txt, versions.txt i update.txt, per a un accés ràpid. També s'han afegit àlies interns que corresponen als noms dels fitxers d'ajuda, de manera que si teniu el fitxer "ircintro.hlp" al directori del mIRC podeu escriure /ircintro (com /help). Podeu afegir qualssevol fitxers d'ajuda que vulgueu al menú d'ajuda del mIRC! A més de les FAQ (preguntes habituals) del mIRC, el fitxer d'introducció a IRC està també disponible en format d'ajuda de Windows a les pàgines web del mIRC.
6.4 Podeu protegir-vos contra la gent que us fa floods amb el nou sistema automàtic anti-flood. Consulteu (Fitxer/Opcions/Flood/ ). Un servidor normalment us desconnecta si hi envieu massa dades en un determinat període de temps, O BÉ si intenteu enviar-hi dades abans que hagi acabat de processar les dades anteriors. La nova protecció contra flood assegura que els altres no us poden fer enviar massa dades al servidor. Normalment, un servidor té una memòria intermèdia d'uns 512 bytes. El mIRC, per tant, compta el nombre de bytes que heu enviat a un servidor i, si aquest nombre excedeix una certa quantitat, espera fins que el servidor torni a estar a punt abans de seguir enviant-hi dades. Mentrestant, guarda acuradament dins la memòria intermèdia les línies que no s'han enviat. Això us hauria de protegir adequadament de tota mena de floods ctcp i coses així... Amb l'ordre /flood 45020 3 15, per exemple, determineu el nombre de bytes que el mIRC pot enviar de manera segura (450), el nombre de línies que pot guardar a la memòria intermèdia (20), el nombre màxim de línies per usuari que es poden guardar (3) i durant quant de temps s'ha d'ignorar a qui ha enviat el flood (15 segons). Aquest mètode de control de floods NOMÉS funciona amb missatges activats per altres usuaris, és a dir, que sempre podeu fer 'auto-floods' (com amb l'ordre /list)..
Preguntes més freqüents del mIRC
Com executo el mIRC de 32 bits en Windows 95/98?
No s'han d'esperar problemes executant el mIRC de 32 bits (mirc32.exe) en Windows 95 i Windows 98. Per defecte, Windows instal·la tot el que necessiteu quan instal·leu el mòdem (o l'adaptador de xarxa) i el programari d'Internet!
Si no aconseguiu que funcioni, podria ser que tinguéssiu un winsock de 16 bits. Contràriament al que passa amb Win 3.xx, NO PODEU executar mirc32.exe en Windows 95/98 amb un winsock de 16 bits! El missatge d'error més freqüentés "Error: No es pot determinar el nom de l'ordinador central". De manera que, si teniu problemes per executar mirc32.exe però laversió de 16 bits mirc.exe funciona bé, ASSEGUREU-VOS que realment esteu utilitzant un winsock de 32 bits. El winsock incorporat a Windows 95/98 és de 32 bits.
Si esteu utilitzant Windows 95/98 i un winsock de 16 bits com Trumpet, Spry, Chameleon, etc.hi ha un problema conegut de comunicació entre els programes de 32 bits que s'executen en el sistema protegit de 32 bits i el subsistemade 16 bits on hi ha el winsock. El vostre winsock de 16 bits, com totes les aplicacions de 16 bits, s'executa en un subsistema de 16 bits sota Windows 95/98. Sota Windows 95/98, les llibreries del winsock no tenen accés al sistema protegit de 32 bits i viceversa, de manera que les aplicacions de 32 bits no poden utilitzar els serveis TCP/IP del winsock. Per solucionar-ho cal que instal·leu una llibreria de winsock de 32 bits. Preferiblement, el suport natiu del TCP/IP de Windows 95/98 (winsock).
Per utilitzar la versió de 32 bits del mIRC, heu d'instal·lar la pila i el marcatge de 32 bits, que són una part de la instal·lació de Windows 95/98. Després cal configurar el marcatge per accedir al vostre proveïdor d'accés a Internet. A http://www.windows95.com trobareu informació detallada per configurar el vostre programari TCP/IP de Windows 95/98 per accedir a Internet. Netcom té les seves PMFs pròpies sobre marcatge.
Com puc solucionar l'error "No es pot determinar el nom de l'ordinador central"?
Si esteu utilitzant Windows 95, primer mireu si esteu intentant executar el mIRC32.exe amb un winsock de 16 bits. En necessiteu un de 32 bits per executar mirc32.exe en Windows 95. Si teniu un winsock de 16 bits, utilitzeu el mirc.exe de 16 bits. Consulteu també el punt 7.1
Al quadre de diàleg (Fitxer/Configuració/Informació) local veureu que el mIRC necessita el nom de l'ordinador central local del vostre PC i el número d'adreça IP. Cal aquesta informació per poder crear connexions DCC per enviar fitxers o conversar amb altres usuaris.
Generalment, podeu deixar els dos camps en blanc, establir "En connectar, recupera sempre l'ordinador central local i l'adreça IP" per tal que s'activi amb el mètode "normal" i tot hauria de funcionar. Però si no teniu una adreça IP real (com passa amb TIA, Twinsock, SliRP, o algun altre emulador d'SLIP), si la vostra pila és estranya o si la xarxa té alguna singularitat, aquests camps podrien no omplir-se correctament.
La solució senzilla és canviar al mètode alternatiu i utilitzar el servidor IRC al qual us vulgueu connectar per trobar la informació d'adreça del vostre sistema. Si cal, esborreu primer els camps Ordinador central local i Adreça IP. Després activeu "En connectar, recupera sempre l'ordinador central local i l'adreça IP" per activar i seleccionar el mètode "servidor". Ara torneu a intentar la connexió...
En l'improbable cas que el mètode anterior no funcionés, podríeu desactivar "En connectar, recupera sempre l'adreça IP i l'ordinador central" i introduir manualment el nom del vostre ordinador central local i el número d'IP. Si utilitzeu TIA, Twinsock, SliRP, etc. introduïu simplement el nom de l'ordinador principal local i l'IP del vostre proveïdor, no el vostre. (L'IP del vostre proveïdor no és 192.0.2.1 ni res que s'hi assembli! Aquest és un número fictici utilitzat per aquests emuladors. Si no sabeu el nom d'ordinador principal local i l'IP del vostre proveïdor, demaneu-l'hi!)
Igualment, activar el servidor d'identificació podria ajudar. (Consulteu el punt 7.5) (Nota: Heu d'estar desconnectat de qualsevol servidor IRC abans de canviar la configuració del servidor d'identificació.)
Si cap de les solucions anteriors no funciona, pot ser que el mIRC no pugui completar la consulta inversa que intenta i doni l'error "No es pot determinar el nom de l'ordinador central" quan el vostre nom IP no està configurat adequadament al DNS del vostre proveïdor. Això no és res que pugueu resoldre personalment; heu de demanar al vostre proveïdor que assigni correctament un nom IP al vostre número IP per resoldre el problema. Per al vostre proveïdor no és difícil col·locar el nom IP al DNS, i no li duu gaire temps.
Com soluciono l'error "No es pot determinar el nom del servidor IRC"?
Si no podeu fer que el mIRC es connecti a un servidor IRC concret i us dóna aquest error, primer ho heu de provar amb un altre servidor... Si us podeu connectar a qualsevol altre servidor, comproveu que no heu comès un error tipogràfic en configurar l'adreça del servidor inicial (Fitxer/Configuració/Servidors IRC/Edita).
Si obteniu aquest error amb qualsevol servidor IRC que proveu, és molt probable que el DNS (servidor de noms de domini) del vostre proveïdor no funcioni, funcioni malament o vagi molt lent, especialment, si el mIRC sempre us havia funcionat perfectament. A part d'esperar o fer un truc al telèfon d'ajuda del vostre proveïdor, no podeu arreglar-ho.
El mIRC necessita un DNS per traduir (convertir) l'adreça IP del servidor IRC que heu especificat a un número IP. (Per exemple, l'IP irc.law.emory.edu es converteix en el número IP 170.140.50.195) (Per veure-ho, executeu al mIRC l'ordre "/dns irc.law.emory.edu"). Podeu saltar-vos la consulta al DNS especificant el número IP a la configuració del servidor IP en comptes de l'adreça IP per a cada servidor.
A Fitxer/Configuració/Servidors IRC/Afegeix o Edita servidor, especifiqueu els vostres servidors IRC d'aquesta forma:
Descripció: irc.law.emory.edu (Universitat d'Emory)
Servidor IRC: 170.140.50.195
Port: 6667.
Si res no funciona, podríeu tenir un winsock corromput o mal configurat?
Com soluciono l'error "No us heu registrat"?
Ah...i em dóna temps esgotat de ping uns 10 segons després de connectar-me.
Encara que el mIRC és shareware i que cal que us registreu si us agrada i/o si continueu utilitzant-lo després dels 30 dies del període d'avaluació, aquest NO és un missatge del mIRC. El mIRC no blocarà funcions ni deixarà de funcionar si encara no us heu registrat. Aquest és un missatge d'error de la xarxa d'IRC que intenteu utilitzar.
Si rebeu aquest missatge i/o perdeu la connexió tan aviat podria ser que el nom del vostre ordinador central local i/o el número IP siguin incorrectes, o que no l'hagueu especificada. Mireu a Fitxer/Configuració/Informació local i comproveu si l'ordinador central local és correcte i si l'adreça IP (número) s'ha omplert automàticament... Una manera senzilla de solucionar una adreça IP errònia és activar "En connectar, recupera sempre l'adreça IP" i activar "Ordinador central local", i reiniciar el mIRC.
Si això no funciona, potser us esteu intentant connectar a un servidor NO públic! Proveu un altre servidor per comprovar-ho...
Per què no estic identificat i quina importància té?
Normalment es manté un servidor d'identificació en una màquina Unix del vostre proveïdor de xarxa... És una mena de servidor de noms que garanteix la vostra identitat. Com que la majoria de màquines Windows autònomes no tenen un suport correcte de servei d'identificació, s'ha incorporat un d'aquests servidors al mIRC. Els servidors IRC poden fer una sol·licitud d'identificació al vostre servidor d'identificació i esperar un tipus de resposta estandarditzada. Cada vegada més, els servidors IRC exigeixen que estigueu identificat d'alguna manera, i us desconnecten si no hi esteu! També, si no reaccioneu, o si ho feu de la manera incorrecta, poden decidir desconnectar-vos... Podeu verificar si esteu identificat adequadament fent un /whois del vostre sobrenom. La primera línia de la resposta NO hauria d'incloure cap titlla (~) ni un menys (-). Si n'inclou un, proveu d'activar el servidor d'identificació.
El servidor d'identificació incorporat al mIRC es pot activar anant a Fitxer/Configuració/Identd. Poseu-hi: Identificació d'usuari, normalment la part d'abans del'@ de la vostra adreça electrònica Sistema: Unix (poseu sempre Unix, no DOS, Win ni CAP ALTRA cosa!) Escolta al port: 113 (el número estàndard del port d'identificació).
Un problema que experimentaran els usuaris de TIA i d'emuladors semblants d'SLIP és que, malgrat tenir activat el servidor d'identificació, el mIRC no respondrà mai a una consulta d'identificació. Això és perquè amb TIA mai no obté la sol·licitud d'identificació. L'emulador d'SLIP no passarà la sol·licitud d'identificació del servidor IRC al mIRC. Això només significa que us veuran com a sobrenom! ~compte@maquina.net, que no és la fi del món si no és que utilitzeu un servidor que requereix una resposta d'identificació i us desconnecta... Això no ho pot resoldre ni el mIRC ni cap altre client, caldrà que cerqueu un altre servidor O BÉ que feu que el vostre proveïdor us proporcioni identificació adequada.
Com utilitzo Copiar i Enganxar?
A les finestres de canal, consulta i conversa DCC, el mIRC utilitza un pràctic sistema per seleccionar-i-copiar-en-un-sol-moviment. La còpia es fa automàticament tan bon punt deixeu anar el botó del ratolí que heu fet servir per seleccionar el text. Simplement, destaqueu el text i deixeu anar el botó. Oi que és un sistema pràctic? Utilitzeu Control-V per enganxar el text que heu copiat.
El menú normal Copia de Windows no s'ha omès per ignorància sinó per l'ús de text en color a la finestra gràfica al mIRC. El Windows no suporta text en color als quadres de text estàndards, i Khaled va haver d'escriure tots els quadres i finestres de text ell mateix! :-) I com que, de totes maneres, utilitzar Talla o Enganxa en un canal, consulta o finestra de conversa no té gens de sentit, va poder inventar i implementar aquesta característica.
Tot el text que es mostra al mIRC fora de les finestres de canal (als paràmetres, menús, quadres de diàleg i al quadre d'edició de línia) es pot copiar, retallat i enganxat normalment mitjançant les combinacions de tecles Control-C, Control-X i Control-V.
Com aconsegueixo text en color en el mIRC?
El mIRC us permet modificar completament els paràmetres de color per defecte de tots els tipus de text i finestres de missatges. Cerqueu el quadre de diàleg a l'element de menú Eines/Colors. Pràcticament tot es pot mostrar en el color que més us plagui. Per defecte, els colors estan triats de manera que es distingeixin clarament els diversos tipus de missatges que us trobareu al mIRC. No tingueu por d'experimentar; el botó Valors inicials restituirà la configuració predeterminada!
A més dels colors configurables que podeu determinar configurar "localment" al mIRC per indicar diferents tipus de missatges, també podeu utilitzar colors a les línies de text que veuran els altres. Utilitzeu la combinació de tecles Control-K per inserir caràcters especials de control al vostre text, i afegiu-hi un nombre entre 0 i 15 per utilitzar un dels setze colors disponibles.
Com puc personalitzar els tipus de lletra que s'utilitzen al mIRC?
Tots els paràmetres de tipus de lletra es poden establir des dels menús de sistema deles finestres (els menús sota la petita barra horitzontal o la icona menuda a l'extrem superior esquerre de CADA finestra de mIRC i Windows), l'ordre/font o l'element de menú Eines/Tipus de lletra.
Utilitzeu /font o seleccioneu l'opció "Tipus de lletra" al menú de sistema i es desplegarà un quadre de diàleg de selecció de tipus de lletra, on podeu escollir qualsevol tipus de lletra que estigui disponible a la vostra màquina. Podria ser Times New Roman, Arial, MS Sans Serif... la que vulgueu. També podeu triar la mida de la lletra i posar-la en negreta (de moment, la cursiva està disponible però inhabilitada per a la majoria de tipus de lletra). Les opcions que escolliu aquí es desaran com a opcions per defecte per a la finestra on sou.
Com puc seleccionar fons personalitzats al mIRC?
Ben fàcilment! A qualsevol finestra de canal, consulta i DCC obriu el menú de sistema (la icona petita de l'extrem superior esquerra), si cal teclejant ALT- (ALT menys). Apareixerà un quadre de diàleg/Fons/Selecció. Escolliu qualsevol mapa de bits que vulgueu col·locar al fons de la finestra on sou. Per canviar el fons principal del mIRC, feu clic a sobre amb el botó dret i s'obrirà un quadre de diàleg de selecció.
Com em puc fer invisible als altres usuaris?
Al mIRC us podeu fer invisible amb " /mode (el_vostre_sobrenom) +i". El títol de la finestra d'ESTAT mostrarà (+i) després del vostre sobrenom. Si canvieu de sobrenom, romandreu invisible amb el sobrenom nou. Utilitzeu " /mode (el_vostre_sobrenom) -i" per tornar-vos a fer visible. Ningú no pot detectar el vostre canvi d'invisible a visible ni viceversa. Quan sou invisible, encara sou visible per a tots els qui siguin al mateix canal o canals on sou. Quan us uniu a un nou canal (mentre sou invisible), tots els qui hi són veuen com us hi uniu. Tampoc NO s'amaguen les sortides del canal. Igualment, quan la gent us faci un " /whois" veurà un 'whois' normal si el sobrenom que introdueixen coincideix exactament amb el vostre.
I així, quina és la gràcia de poder ser "invisible"?
Els usuaris que NO siguin al mateix canal que sou NO PODRAN veure el vostre nom si fan " /who <#nom_de_canal>". També, si fan /names per llistar tota la gent que en aquell moment és a l'IRC, no us veuran. I fer"/who *part.de.la.vostra.adreça.net*" tampoc no farà sortir el vostre sobrenom. La gràcia de ser invisible no és poder vagarejar pels canals com un fantasma sense que ningú us vegi, sinó amagar-vos(una mica) dels usuaris que exploren els canals amb /who per trobar-vos. Si els exploren entrant, la vostra invisibilitat no us servirà.
Per deslliurar-vos de la gent molesta, primer feu-vos invisible... i després canvieu-vos el sobrenom i assegureu-vos que aquesta gent no es pugui unir als canals on sou per tal d'esbrinar el vostre nou sobrenom. (Fer " /ignore (sobrenom_de_les_altres_persones)" també pot ser molt útil!.)
Com funciona la nova ordre de so del mIRC?
Suposant que teniu una tarja de so o un controlador d'altaveu que us permeti executar fitxers de so al vostre ordinador, podeu fer un ús divertit del so en IRC amb el mIRC. Abans de la versió 3.7 ja estava disponible al mIRC l'ordre /wavplay (C:\camí\so.wav) que us permetia executar un fitxer de so .wav localment. A la versió 4.7 s'hi afegí la reproducció de fitxers Midi i es canvià el nom de l'ordre a /splay. Amb aquesta comanda, per exemple podeu executar fitxers wav i midi per avisar-vos quan els vostres amics s'uneixen a IRC o quan s'expuls a una persona o qualsevol altra cosa. Podeu "programar" aquests esdeveniments a la secció remota del mIRC.
L'ordre /sound us permet enviar una sol·licitud a qualsevol altra contertuli per executar un fitxer .wav o .midi que tots dos tingueu. Primer feu que el mIRC accepti sol·licituds de so a Fitxer/Opcions/Peticions deso/. La sintaxi de l'ordre és /sound [sobrenom|#canal] {fitxer.ext}[textd'acció]. Com veieu, a la sol·licitud de reproducció es pot especificar un text d'acció que es mostrarà a l'altre costat. He de subratllar que el fitxer real wav o midi NO s'envia a l'altre banda. No volem saturar la xarxa amb dades que ja coneixeu. :-) L'ordre només engega l'execució del fitxer de so a la vostra màquina i a la d'algú altre. De manera que assegureu-vos que l'altra part té el fitxer que voleu fer sonar. L'ordre "/sound amic toctoc.wav fa toc-toc" provocarà el missatge "*amic* fa toc-toc" i el so toc-toc a la vostra banda (*amic* us confirma la destinació) i l'acció"* un amic fa toc-toc" amb el so reproduït a cal vostre amic...
Actualment, aquesta ordre només funciona entre usuaris del mIRC i gent que faci servir clients compatibles! El format de l'ordre és /sound [sobrenom|#canal][fitxer.ext] [missatge]. El missatge es mostrarà com una acció als receptors i tots vosaltres sentireu el fitxer .wav que hagueu seleccionat. El mIRC cercarà els vostres fitxers de so al directori que hàgiu fixat a Fitxer/Opcions/Peticions de so/.
Si jugueu amb so, us podria agradar també l'ordre /speak . Aquesta comanda fa que el mIRC utilitzi el programa Monologue de text a veu (perDDE) per pronunciar qualsevol text que afegiu a l'ordre. Llegiu-ne més al punt 7.13
Per a què serveix el servidor de finger incorporat?
Diguem primer que hi ha dues maneres de fer finger a IRC. Primer hi ha el finger IRC que poden manejar gairebé tots els clients. Es tracta d'una ordre CTCP amb la sintaxi " /ctcp sobrenom finger". La resposta que rep aquesta ordre CTCP és normalment un rètol d'una línia posat per l'usuari sobre el qual feu el finger. En el mIRC podeu establir aquesta resposta a la línia "Resposta al finger ctcp" de Fitxer/Opcions/Llistesd'acció/. Hi ha altres clients que usen l'àlies " /finger sobrenom" per abreujar aquesta ordre de finger de CTCP, però no és la manera oficial...
L'altra ordre de finger ve del sistema de finger a què estan avesats els usuaris de Unix. En els sistemes Unix podeu indicar l'adreça d'un altre usuari per saber-ne més coses. Normalment, aquest finger us donarà l'adreça de la persona, el número de telèfon o altra informació útil. Aquesta informació us la dóna un servidor de finger central i necessiteu un client de finger per obtenir-la. El mIRC ja en té un incorporat des de fa molt de temps a Eines/Finger. Si especifiqueu una adreça d'usuari, el mIRC intentarà obtenir informació sobre la persona a l'altre costat. L'ordre " /finger {sobrenom|adreça_d'usuari}" fa el mateix. (Si especifiqueu un sobrenom, el mIRC intentarà trobar l'adreça d'aquest usuari i fer-hi el finger). Fixeu-vos en la diferència de sintaxi respecte a l'ordre de finger d'IRC!!
En els mIRCs més recents, s'ha incorporat un servidor de finger per permetre que proporcioneu informació fins i tot si la vostra escola, proveïdor o empresa no manté un servidor central de fer finger. Podeu habilitar aquest servidor de finger a Diversos/Opcions/Servidors/. També heu de proporcionar un fitxer de text amb la informació que vulgueu donar. Aquest fitxer ha de seguir una determinada sintaxi que s'explica a l'ajuda del mIRC. Una darrera observació: no us sorprengueu si trobeu que el finger de Unix pràcticament no es fa servir a IRC!
Com utilitzo el suport de text a veu de Monologue?
El mIRC utilitza el paquet de programari Monologue per pronunciar text al vostre gust. Podeu fer que digui en veu alta qualsevol cosa que vulgueu del que succeeixi a IRC (a canals, a converses privades, etc.)
Monologue es venia en un paquet de programari amb les targetes de so de Soundblaster més antigues. Monologue no és gratuït, ni tan sols shareware! El fa l'empresa First Byte ( http://www.firstbyte.davd.com/html/fbinfo.htm ). El programari ja té alguns anys, però he sentit que se n'està desenvolupant una versió de 32 bits i també la de 16 bits funciona prou bé...i molta gent la té. Per tant, el mIRC el suporta per tenir conversió de text a veu.
Primer, us heu d'assegurar que el Monologue està ben instal·lat al vostre ordinador i funcionant correctament. Té una funció de prova incorporada i hauria de funcionar bé amb la prova i el suport del porta-retalls abans de provar-lo amb el mIRC. Per utilitzar-lo amb el mIRC, n'heu d'habilitar el suport DDE. El mIRC s'hi comunica a través de DDE. Una vegada hagueu habilitat el suport DDE, podeu engegar el mIRC i fer una prova.
Al mIRC s'utilitza l'ordre " /speak {text}" per enviar text al Monologue. Exemples d'ús: " /speak this is a test", " /speak can you hear me?", " /speak this is fun". Proveu-ho!!
És divertit de veres! Una vegada hagueu aconseguit fer llegir rètols d'una línia des d'una finestra del mIRC amb l'ordre /speak, no és difícil fer el mateix amb canals sencers o converses... suposant que sabeu programar la secció d'esdeveniments remots del mIRC. Ningú diu que això sigui una solució "plug and play" ;o)
Què és un mur de protecció? Com el puc utilitzar?
(Un mur de protecció no és una característica, és una cosa que heu de solucionar, una cosa que heu de superar.)
Un inconvenient potencial d'una connexió a Internet és que altres usuaris podrien tenir accés a fitxers i dades del vostre ordinador. Això es pot evitar establint un sistema de seguretat com ara un "mur de protecció". Un mur de protecció sol consistir en una màquina Unix que està situada entre el vostre ordinador i Internet, i tot el trànsitentre la vostra màquina i Internet ha de passar a través d'aquesta màquina. O sigui que un mur de protecció no és res inclòs al mIRC, ni res actiu al vostre PC. El problema és que la majoria de murs de protecció també bloquen les vostres possibilitats d'utilitzar l'IRC. Normalment, els murs de protecció bloquegen tot el trànsit IRC i l'accés a un servidor IRC, a no ser que es prenguin precaucions específiques i s'usi un mur de protecció que compleixi Socks.
Si el vostre proveïdor o empresa utilitza un mur de protecció que compleix Socks i que bloca els vostres accessos a l'IRC, podeu fer que el mIRC es connecti al mur de protecció per tenir accés al món exterior. En aquest cas i -només- en aquest cas, configureu el mIRC perquè usi el mur de protecció Socks, a Fitxer/Configuració/Mur de protecció/. El vostre proveïdor o empresa us hauria de poder donar els paràmetres necessaris.
Si no heu sentit parlar mai de murs de protecció és MOLT improbable que estigueu darrere d'un! En aquest cas, allunyeu-vos de la configuració del mur de protecció i no l'habiliteu. També, si el mIRC funciona per parlar però coses com l'enviament de fitxers DCC estan bloquejades, això no pot ser degut a un problema de mur de protecció, i permetre al mIRC que usi el Socks del mur de protecció no us ajudarà!
He canviat de proveïdor però el mIRC continua utilitzant el vell!
Un defecte conegut del Windows 95 fa que algunes persones expliquin que el mIRC (i altres programes d'Internet) intenta utilitzar el programari winsock d'un proveïdor antic, encara que totes les referències a aquest proveïdor semblin haver estat suprimides de la configuració del Windows 95. Això bloqueja la capacitat de l'enviament de fitxers DCC i d'iniciar converses DCC. Si, per alguna raó, sense importar el que feu, el mIRC agafa el programari, la identificació d'usuari (nom de l'ordinador central local) del proveïdor de servei d'Internet que no voleu continuar utilitzant, ho podeu arreglar editant el registre. Si obriu el Regedit i mireu a El meu ordinador \HKEY_LOCAL_MACHINE \System\CurrentControlSet\Services \VxD\MSTCP veureu els camps Domain i NameServer amb dades del vostre ex-proveïdor i potser fins i tot referències a programari antic de winsock. Aquests camps persistiran fins i tot si desinstal·leu "Connexió amb marcatge directe" o altres winsock si reinstal·leu i configureu de nou el TCP/IP! La millor manera de resoldre el problema descrit és anar a Start/Settings/Control_Panel/Network/, fer doble clic a TCP/IP, seleccionar DNS_Configuration/ i posar al campHOST el nom de l'ordinador central (identificador) que teniu al proveïdor nou. Si això no funciona, editeu el registre a mà, però feu-ho amb cura!