Admpub/Ajuntament de Manresa
A finals del 2003 l’Ajuntament de Manresa es va plantejar les possibilitats d’ús del programari lliure com un element mes per a l’impuls de la societat del coneixement i per als seus sistemes d’informació.Un dels objectius estratègics del Pla d’Actuació Municipal és “promoure la introducció de programari lliure, perquè entre altres avantatges, promou l’activitat local de desenvolupament i manteniment informàtic, a més de permetre disposar de programari en català”.
Aquesta línia estratègica es concreta en els objectius operatius següents:
·Utilitzar de forma generalitzada el programari lliure en tota la infrastructura de punts públics d’accés a internet, centres oberts i aules de formació.
·Impulsar la creació de grups de desenvolupament i empreses dedicades a la innovació tecnològica en aquest àmbit.
·Dur a terme accions de formació i difusió a la ciutadania en general.
·Realitzar un procés d’implantació progressiva de programari lliure , en tots els àmbits possibles de la gestió interna municipal, garantint la funcionalitat i la seguretat del sistema.
Tenint en compte aquests objectius, i pretenent aconseguir que ciutadans i empreses puguin treballar a la societat del coneixement (Economia Basada en el Coneixement) i incrementar les capacitats de la població (capital social), s’han dut a terme les actuacions següents:
·Instal·lació de programari lliure (sistemes operatius, programari ofimàtic i internet) a un centenar d’ordinadors distribuïts en una vintena de centres de punts públics d’accés a internet.
·Cursos de formació en l’ús de programari lliure.
·Ajut a la creació de grups de treball per a la elaboració de projectes concrets
Per altra banda, en l’àmbit mes intern dels sistemes d’informació de la organització municipal, s’han dut a terme accions com:
·Definir un marc estratègic o pla de sistemes que descriu l’arquitectura tecnològica, els recursos disponibles, els projectes i fases, possibles calendaris i eines de seguiment.
·A partir d’aquesta definició i, en un context més operatiu, es proposa una anàlisi de viabilitat (aspectes econòmics, tècnics, legals, de seguretat i impacte) dels diferents components a migrar. D’aquí se’n dedueix una planificació per àmbits tecnològics i fases.
·Per àmbits, fins al moment , les accions realitzades són les següents:
Ordinadors personals
Instal·lat a la totalitat dels PC (480) programari ofimàtic i utilitats (OpenOffice, Gimp, Mozilla, PDF Creador, IZarc)
Ús de Mozilla per a navegació i ús del correu electrònic.
Sistemes.
Actualment en infrastructura de sistemes hi ha un total d’11 PC en PL ( distribució Debian ) , són els següents:
Servidors d’internet (2). Sistemes operatius i serveis de planes web
Servidors de comunicacions , firewalls i de seguretat .(3)
Serveis de correu electrònic que inclou Servidor de LDAP (OpenLDAP) (replicat ) Servidor de correu (MTA ) (Postfix + Amavis + Spamassassin, ClamAV+ Apache + php + squirrelmail) (replicat) Servidor de correu MSA (Postfix + courier + Imap + SSL) (replicat)
Aplicacions Des de finals del 2003, tots els desenvolupaments que es fan contemplen interfície de treball i criteris multiplataforma.
·Programari a internet. Tot el programari d’internet (MySQL i PHP) : Gestor de continguts, sol·licitud i consulta de tràmits municipals, agenda, etc
·Gestió de cursos i inscripcions (PHP i MySQL) a internet i intranet amb pagaments amb TPV .
·Gestió de població. S’està fent el desenvolupament actualment amb l’ajut de la Càtedra de Programari Lliure de la UPC (Python)
·A la intranet municipal i amb tecnologia (ASPX.NET) hi ha bona part de les aplicacions de gestió tributària i recaptació i també la gestió de procediment.