Els camins són corbes (conegudes com a corbes Bézier). En el GIMP és molt fàcil aprendre a utilitzar-les. Per a entendre el concepte i el mecanisme us podeu dirigir al glossari: corba de Bézier o a la Viquipèdia, a l'adreça https://ca.wikipedia.org/wiki/Corba_de_Bézier. L'eina camins és molt potent per dissenyar formes complexes. Per utilitzar-la en el GIMP primer heu de crear un camí i després traçar-lo.
En la terminologia del GIMP, «Traça el camí» significa aplicar un estil específic al camí (color, amplada, patró...).
Els camins s'utilitzen per a dos propòsits:
Podeu convertir un camí tancat en una selecció.
Un camí obert o tancat, es pot traçar; és a dir, pintar sobre la imatge de moltes maneres.
Figura 7.10. Il·lustració de la creació de camins diferents
Quatre exemples de camins del GIMP: un de tancat i poligonal; un d'obert i poligonal; un de tancat i corb; i un amb una barreja de segments rectes i corbs.
Comenceu per a dibuixar el contorn del camí; el contorn es pot modificar més endavant. Consulteu l'eina Camins). Per a començar, seleccioneu l'eina camins utilitzant un dels mètodes següent:
En el menú de la imatge, feu clic a
→ .Utilitzeu la icona adequada en la caixa d'eines.
o utilitzeu la tecla ràpida B.
Quan se selecciona l'eina camins, el punter del ratolí es canvia per una fletxa amb corba. Feu un clic esquerre sobre la imatge i es crea el primer punt del camí. Moveu el ratolí a un punt nou i feu clic esquerre per crear un altre punt enllaçat amb el punt anterior. Encara que es poden crear tants punts com vulgueu, només calen dos punts per a aprendre'n el funcionament. Mentre afegiu punts, el punter del ratolí tindrà una petita «+» prop del camí, això indica que en fer clic s'hi afegirà un punt nou. Quan el punter del ratolí està prop d'un segment de línia, el «+» es canvia per una creu de fletxes; igual que l'eina mou.
Moveu el punter del ratolí prop d'una línia de segment, feu clic esquerre i arrossegueu la línia del segment. Passen dues coses.
La línia del segment es corba quan s'estira.
Cada segment de línia té un punt inicial i un punt final clarament identificats. Ara es projecta una «línia de direcció» en cada punt final del segment de la línia que s'ha mogut.
El segment de línia corbada s'allunya d'un punt extrem en la mateixa direcció que la «línia de direcció» s'allunya de l'extrem. La longitud de la «línia de direcció» regula la distància de projecció del segment de la línia al llarg de la «línia de direcció» abans de corbar cap a l'altre extrem. Cada «línia de direcció» té un petit quadrat buit (anomenat nansa) en un extrem. Feu clic i arrossegueu una nansa per a canviar la direcció i la longitud de la «línia de direcció».
Figura 7.11. Aparença d'un camí mentre és manipulat
Aparença d'un camí mentre és manipulat per l'eina camí.
El camí està compost per dos components amb segments rectes i corbs. Els quadrats negres són punts d'ancoratge, el cercle buit indica l'àncora seleccionada i els dos quadrats buits són les nanses associades amb aquesta àncora.