Noves possibilitats de l’ofimàtica en català

Compartiu


per Jesús Corrius / www.softcatala.org
26/09/2002

Al llarg dels últims anys el programari de Microsoft s’ha fet amo i senyor de l’entorn de treball de la majoria d’usuaris informàtics del món. Aquest és el fruit d’una estratègia comercial de dubtosa legalitat que va arribar a aconseguir que els usuaris canviessin un excel·lent processador de textos anomenat WordPerfect per un altre molt inferior conegut amb el nom de Microsoft Word que, en molt poc temps, arribaria a convertir-se en un autèntic estàndard per a l’intercanvi de documents. Aquesta situació de monopoli de fet ens obliga a adaptar-nos a totes les directrius d’aquesta companyia que, entre altres coses, s’ha mostrat molt poc sensible amb la nostra llengua.

Enfront d’aquesta situació, el moviment del programari lliure, iniciat a principis dels anys 80 per la Free Software Foundation, té l’any 1998 un dels seus episodis més importants quan l’empresa californiana Netscape Corporation decideix alliberar el codi font del seu conegut navegador web. Aquest esdeveniment representa una autèntica pedra de toc per a la indústria del programari, i una de les conseqüències més sonades d’aquest esdeveniment va ser l’anunci, per part de Sun Microsystems, de la publicació del codi font de l’StarOffice.

L’StarOffice és un paquet ofimàtic multiplataforma creat per l’empresa alemanya StarDivision pensat per competir amb l’omnipresent Microsoft Office, i que Sun Microsystems havia adquirit l’estiu del 1999. Després de treure una primera versió del producte el juny del 2000 amb el nom d’StarOffice 5.2, es va crear la pàgina web del projecte OpenOffice.org, a partir de la qual una comunitat d’usuaris i programadors haurien de treballar en les properes versions del producte utilitzant les més de 7 milions de línies de codi que Sun posava a la seva disposició. El maig del 2002 s’anuncia la versió 1.0 de l’OpenOffice, la primera versió estable després de més d’un any i mig de feina.

L’OpenOffice, igual que el Microsoft Office, és un paquet integrat d’aplicacions ofimàtiques. Inclou un processador de text, full de càlcul, eines de dibuix, creació de presentacions, gràfiques i edició de fórmules matemàtiques. Tots aquests components estan integrats dins d’una mateixa interfície d’usuari, d’aquesta manera un cop t’has familiaritzat amb una aplicació és molt fàcil utilitzar les altres que ofereix el paquet. A més, aquesta integració permet copiar les dades d’una aplicació a una altra de manera senzilla, per exemple posar un full de càlcul dins d’un document de text. A més a més, és molt important destacar la facilitat que té l’OpenOffice per interactuar amb altres paquets ofimàtics com és el Microsoft Office i altres aplicacions ofimàtiques en general. L’OpenOffice és capaç de llegir i desar els documents en els formats Word, Excel i PowerPoint, dBase, Lotus 1-2-3 i els formats oberts HTML i RTF, d’aquesta manera no tindrem cap problema per compartir la feina que hem creat amb aquesta aplicació.

L’equip de Softcatalà ha estat treballant intensament durant aquests últims mesos per tenir una versió en català d’aquest programa, gràcies a l’acord de col·laboració a què es va arribar amb Sun Microsystems. La versió definitiva conté una eina de correcció ortogràfica creada especialment per a aquest producte que inclou la majoria de variants dialectals de la llengua i diccionari castellà, anglès i francès en el mateix paquet, així com algunes adaptacions especials per als usuaris catalanoparlants que no inclou el producte original. És important remarcar que durant la fase de proves del producte hem tingut molt en compte les opinions i els comentaris dels usuaris sobre el producte. Per esmentar-ne un exemple, hem introduït la possibilitat d’escollir el símbol que volem usar per tal de representar un valor decimal, una opció que no existeix en el programa original per tal de satisfer les necessitats concretes d’alguns usuaris.

Si bé l’OpenOffice és la gran aplicació ofimàtica que podem trobar en català, podem trobar altres programes, molt més lleugers, que permeten realitzar tasques específiques. Aquest és el cas del processador de textos Abiword que també està disponible en català i que posa a disposició de l’usuari totes les opcions habituals de formatatge de caràcters, alineament de paràgrafs, regles, tabulacions, etc. que tenen la majoria de processadors de textos més importants. D’aquest programa podem destacar que és capaç de llegir i desar documents en format Microsoft Word i HTML i que porta incorporat correctors ortogràfics en català, castellà, anglès i francès.

Referències

Pàgina web del projecte OpenOffice:
http://www.openoffice.org

Pàgina web de l’StarOffice:
http://www.sun.com/staroffice

Pàgina web del projecte OpenOffice en català:
http://www.softcatala.org/projectes/openoffice

Pàgina web de l’Abiword:
http://www.abiword.com

Pàgina web del projecte Abiword en català:
http://www.softcatala.org/projectes/abiword/

Llicència

Aquest document és (c) 2002 Jesús Corrius. Es permet l’ús, distribució, i/o modificació d’aquest document d’acord amb Llicència GNU per a documentació lliure versió 1.1 o superior publicada per la Free Software Foundation; sense cap secció invariable ni secció de text de portada.

Pots distribuir, enviar, copiar o citar aquest article sempre que no el modifiquis i no el facis servir amb finalitats comercials. Heu d’incloure sempre aquesta nota i l’adreça web de http://www.softcatala.org amb un enllaç.


Comentaris