Publicitat
Publicitat

Instal·lació del Firefox


Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

[modifica] Tots els sistemes

Els requeriments de sistema del Firefox poden variar de versió en versió, ací els actuals. Si instal·leu el Firefox en un sistema multiusuari on hi ha restriccions d'accés, heu d'executar l'instal·lador amb un usuari que tingui privilegis allà on voleu fer-ho.

Nota: Normalment és possible instal·lar una nova versió del Firefox a sobre d'una versió 1.0 o superior. Però si preferiu una instal·lació de nou, desinstal·leu la versió que hi tingueu instal·lada i suprimiu el directori d'instal·lació abans d'executar l'instal·lador del Firefox.

[modifica] Windows

Baixeu l'executable d'instal·lació del Firefox al vostre escriptori. Un cop ha acabat la descàrrega, tanqueu el navegador i preferentment tot altre programa.

Opcional: Obriu la carpeta Temp de Windows (Windows 98/ME: Inicia -> Executa -> Escriviu C:\Windows\Temp -> D'acord. Windows 2000/XP: Inicia -> Executa -> Escriviu %temp% -> D'acord). Seleccioneu tots els fitxers i carpetes, i suprimiu-los, llavors tanqueu aqueixa carpeta.

Feu doble clic a l'executable per a iniciar l'instal·lador.

[modifica] Mac OS X

Després de baixar el fitxer dmg del Firefox, feu doble clic a la imatge de disc per a obrir-la en el cercador (Finder); llavors arrossegueu l'aplicació del Firefox al vostre disc dur. Assegureu-vos que arrossegueu l'aplicació del Firefox de la imatge del disc fins al disc dur abans d'executar-la. No feu doble clic a la icona de la imatge de disc!

[modifica] Linux

[modifica] Sistema de paquets de la vostra distribució

NOTA: Aquesta és la forma preferible d'instal·lar el Firefox al vostre sistema.

[modifica] Fedora

Fedora 11 incorpora la beta del Firefox 3.5, la versió final està disponible com a una actualització, per obtenir-la només cal actualitzar el sistema amb el gestor d'actualitzacions (Sitema/Administració/Software Update). Si es vol es pot escollir d'actualitzar només el paquet del Firefox.

Des de la línia d'ordres, i com a superusuari, es pot actualitzar el Firefox així:

yum update firefox

[modifica] Altres

Malauradament, algunes distribucions encara no han incorporat la versió final del Firefox 3.5 en català. Quan hi estigui disponible, anirem actualitzant-ho en detall en aquest espai.

[modifica] Del binari de Mozilla

Hi ha moltes formes d'instal·lar el binari del Firefox (tal com es proporciona des de Mozilla) al vostre sistema, ací en podeu llegir una.

Alternativament:


Baixeu-vos el fitxer de Linux la fitxa del Rebost.

A continuació, extraieu els continguts amb una utilitat d'arxivatge com potser el l'Ark, el File-roller o l'ordre tar.

bash$ tar zxf firefox-<version>.tar.gz

Tot seguit, seleccioneu el directori d'instal·lació. Si sou l'unic usuari de l'ordinador, podeu deixar els fitxers extrets allà mateix, però si us trobeu en un sistema on hi treballen més usuaris, pot interessar-vos moure el directori del Firefox a una ubicació accessible per a tothom qui en tingui accés com ara /usr/local o /opt.

bash$ su
<password>
bash# mv firefox /usr/local
bash# chown -R root:root /usr/local/firefox

La instal·lació pràcticament ja s'ha completat; no obstant això, és recomanable que la seqüència del firefox sigui disponible a algun lloc del vostre camí (path) per a estalviar-nos escriure tot el camí per a executar-lo. Açò pot fer-se des del terminal gràcies a un enllaç simbòlic al directori relatiu «bin».

Per a una instal·lació personal:

bash$ mkdir bin
bash$ cd bin
bash$ ln -s ../firefox/firefox .

Per a una instal·lació multiusuari (com administrador -root-)

bash# cd /usr/local/bin
bash# ln -s ../firefox/firefox .

Moltes distribucions ja inclouen /usr/local/bin i ~/bin a la configuració global, la qual cosa pot verificar-se fàcilment escrivint 'firefox' des d'un terminal o d'algun diàleg d'execució del menú de l'escriptori. Si l'execució falla (l'ordre no s'ha trobat -command not found-), podeu ajustar el vostre camí afegint-hi /usr/local/bin:$HOME/bin a la variable PATH ja existent a /etc/profile i/o /etc/bashrc.

[modifica] Errors

Si no podeu executar el programa i us trobeu amb l'error error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory, cal llavors que instaŀleu la biblioteca libstdc++5, perquè moltes distribucions no la inclouen per defecte. Trobeu-la des del vostre sistema de gestió de paquets.

[modifica] Referències

Separa Categories