Publicitat
Publicitat

PMF dels fòrums


Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

[modifica] Inici de sessió (login) i registre

[modifica] Per què no puc iniciar una sessió?

Us heu registrat? Heu de registrar-vos per tal d'iniciar una sessió. Heu estat exclosos del fòrum? (si es així, quan intenteu iniciar una sessió us apareixerà un missatge dient-ho). En aquest cas, envieu un missatge al webmaster o l'administrador del fòrum per saber-ne la raó. Si us heu registrat i no heu estat exclosos, verifiqueu que el vostre nom d'usuari i contrasenya coincideixin, ja que és el problema més habitual. Si esteu segur que les vostres dades són correctes, envieu un missatge a l'administrador del fòrum, ja que és possible que aquest estigui mal configurat.

[modifica] Per què m'he de registrar?

Pot ser que no calgui, és decisió de l'administrador del fòrum si és necessari o no registrar-se per tal de publicar missatges. Tanmateix, registrar-vos us donarà accés a característiques addicionals no disponibles per als usuaris convidats, com ara tenir la vostra imatge personalitzada, enviament de missatges privats o correu electrònic a altres usuaris, subscripció a grups d'usuaris, etc. És només un moment, per la qual cosa és molt recomanable.

[modifica] Per què surto de la meva sessió automàticament?

Si no activeu el requadre Inicia sessió automàticament quan inicieu la sessió al fòrum, només us mantindreu dins del sistema durant un temps predeterminat. Això es fa per evitar l'ús inadequat del vostre compte per part d'algú altre. Per mantenir-vos dins del sistema activeu el requadre quan inicieu la sessió, però recordeu que això no és recomanable si accediu al fòrum des d'un ordinador compartit, p.ex. una biblioteca, cibercafè, universitat, etc.

[modifica] Com puc evitar aparèixer als llistats d'usuaris connectats?

Al vostre perfil trobareu l'opció Ocultar el meu estat de connexió; si activeu aquesta opció, només sereu visibles als administradors i a vosaltres mateixos. Sereu comptats com a usuari ocult.

[modifica] He perdut la meva contrasenya!

Tranquil, tot i que la vostra contrasenya no es pot recuperar, es pot canviar per una de nova. Per fer-ho aneu a la pàgina d'inici de sessió i cliqueu sobre He oblidat la contrasenya, seguiu les instruccions i en poc temps podreu tornar a entrar.

[modifica] M'he registrat però no puc iniciar una sessió!

Primer de tot verifiqueu que esteu introduint el nom d'usuari i la contrasenya correctament. Si tot és correcte, poden haver passat dues coses. Si el Sistema de Protecció Infantil (COPPA) està activat i quan us heu registrat heu escollit l'opció Sóc menor de 13 anys d'edat, aleshores haureu de seguir les instruccions que rebreu. Si aquest no és el cas, potser el vostre compte s'ha d'activar. Alguns fòrums requereixen que o bé vós o bé l'administrador activeu el nou compte abans de poder iniciar una sessió. Quan us vau registrar, se us hauria d'haver informat sobre si era necessària l'activació o no. Si heu rebut un correu electrònic, seguiu-ne les instruccions; si no l'heu rebut, aleshores assegureu-vos que l'adreça electrònica que vau introduir sigui vàlida. Una raó per la qual s'utilitza l'activació d'usuaris és reduir la possibilitat que algú malintencionat s'aprofiti del fòrum de manera anònima.

[modifica] Vaig registrar-me fa temps però ara ja no puc iniciar una sessió!

Les raons més probables són aquestes: el nom d'usuari o la contrasenya que heu introduït són incorrectes (reviseu el correu electrònic que vau rebre quan us vau registrar), o bé l'administrador ha suprimit el vostre compte per alguna raó. Si aquest és el cas, potser no vau arribar a enviar cap missatge. Acostuma a passar que els fòrums suprimeixin periòdicament els usuaris que no han publicat mai res per tal de reduir la mida de la base de dades. Proveu de registrar-vos de nou i participar en algunes discussions.

[modifica] Preferències d'usuari i configuracions

[modifica] Com canvio la meva configuració?

Totes les vostres configuracions (si esteu registrats) estan emmagatzemades en una base de dades. Per modificar-les cliqueu l'enllaç Perfil que generalment és a la part superior de cada pàgina, tot i que la ubicació pot canviar. Això us permetrà canviar la vostra configuració.

[modifica] Les hores no són correctes!

Les hores segurament són correctes però és possible que estigueu veient les hores corresponents a un altre fus horari. Si aquest és el cas, hauríeu de canviar la configuració del fus horari al vostre perfil per a què es correspongui amb el vostre p.ex. Londres, París, Nova York, Sidney, etc. Tingueu present que per canviar el fus horari heu d'estar registrat. Per tant, si no esteu registrat, aquesta és una bona raó per fer-ho.

[modifica] He canviat el fus horari però l'hora segueix estant malament

Si esteu segur que heu seleccionat el fus horari correcte i l'hora encara és diferent, el més probable és que sigui degut al canvi horari que es fa a l'estiu en alguns països. El fòrum no està dissenyat per gestionar aquest canvi horari i, per tant, durant els mesos d'estiu el fòrum pot diferir de l'hora local real en una hora.

[modifica] El meu idioma no està a la llista d'idiomes!

El més probable és que l'administrador no hagi instal·lat el paquet del vostre idioma o bé que ningú hagi fet la traducció del fòrum. Proveu de demanar a l'administrador del fòrum si pot instal·lar el paquet d'idioma que necessiteu. Si no existeix, llavors sou lliure de crear-ne una nova traducció. Podeu trobar més informació a la pàgina web del phpBB Group (cliqueu l'enllaç que hi ha al final de la pàgina).

[modifica] Com puc mostrar una imatge sota el meu nom d'usuari?

Pot haver-hi dos tipus d'imatges sota el vostre nom d'usuari en els missatges. La primera és una imatge associada al vostre rang, generalment té forma d'estrelles o blocs que indiquen quants missatges heu publicat o el vostre estatus. A sota d'aquesta hi pot haver una imatge més gran coneguda com Avatar, un gràfic generalment únic i personal per a cada usuari. És decisió de l'administrador del fòrum permetre l'ús d'avatars i ell tria de quina manera se'n poden obtenir. Si no podeu utilitzar-los és perquè així ho ha decidit l'administrador. Podeu preguntar-li les raons per les quals ho ha fet (segurament per una bona raó).

[modifica] Com canvio el meu rang?

Generalment no podeu canviar el vostre rang directament. La majoria de fòrums utilitzen els rangs per indicar el nombre de missatges que heu publicat i per identificar determinats usuaris, p.ex. moderadors i administradors poden tenir un rang especial. Si us plau, no abuseu del fòrum enviant-hi missatges de forma innecessària només per incrementar el vostre rang; si ho feu, és probable que un moderador o l'administrador simplement baixin el vostre nombre de missatges publicats.

[modifica] Quan faig clic sobre l'enllaç per enviar un correu electrònic a un usuari se'm demana que iniciï una sessió

Malauradament, només els usuaris registrats poden enviar correus electrònics a través del formulari que té implementat el fòrum (sempre que l'administrador hagi activat aquesta característica). Això es fa per evitar un ús inadequat del sistema de correu electrònic per part d'usuaris anònims.

[modifica] Publicació de missatges

[modifica] Com publico un tema en un fòrum?

Fàcilment, cliqueu al botó adequat a la pantalla del fòrum o tema. És possible que necessiteu registrar-vos abans de poder publicar missatges. Allò que se us permet està llistat al final de les pantalles dels fòrums i dels temes (la llista Podeu publicar nous temes, Podeu votar a les enquestes, etc.)

[modifica] Com edito o suprimeixo un missatge?

Si no sou administrador o moderador del fòrum només podeu editar o suprimir els vostres propis missatges. Podeu editar un missatge (de vegades només durant un període de temps limitat després d'escriure'l) fent clic al botó Edita del missatge en qüestió. Si algú ja ha respost al vostre missatge trobareu un petit text sota el vostre missatge quan torneu a la pantalla del tema que indica el nombre de vegades que l'heu editat. Això no apareixerà si algú l'ha contestat, ni tampoc si són els administradors o els moderadors els qui editen el missatge (haurien de deixar un missatge dient què han modificat i per què). Tingueu en compte que els usuaris normals no poden suprimir un missatge un cop algú l'ha contestat.

[modifica] Com afegeixo una signatura al meu missatge?

Per afegir una signatura a un missatge primer n'heu de crear una. Això es fa a través del vostre perfil. Un cop creada podeu activar l'opció Afegeix la signatura al formulari de publicació per tal d'afegir-la. També podeu afegir la signatura per defecte a tots el missatges activant l'opció corresponent del vostre perfil (de totes maneres podeu desactivar l'addició de la vostra signatura a missatges individuals desactivant l'opció Afegeix la signatura al formulari de publicació).

[modifica] Com creo una enquesta?

Crear una enquesta és fàcil. Quan publiqueu un tema nou (o editeu el primer missatge d'un tema, si hi teniu permís) hauríeu de veure l'opció Afegeix una enquesta sota el quadre del missatge principal (si no ho podeu veure probablement no teníu permís per crear enquestes). Heu d'introduir un títol per a l'enquesta i aleshores dues opcions com a mínim (per afegir una opció escriviu la pregunta i cliqueu sobre el botó Afegeix una opció). També podeu decidir el límit de temps durant el qual l'enquesta estarà activa (0 és una enquesta que no acaba mai). Hi haurà un límit per al nombre d'opcions que podeu llistar, que decideix l'administrador del fòrum.

[modifica] Com edito o suprimeixo una enquesta?

Igual que com amb els missatges, les enquestes només les poden editar els usuaris que les hagin creat, un moderador o l'administrador del fòrum. Per editar una enquesta cliqueu sobre el primer missatge del tema (aquest sempre hi té l'enquesta associada). Si ningú ha emès cap vot aleshores els usuaris poden suprimir l'enquesta o editar-ne qualsevol opció. Tanmateix, si algú ja ha votat només els moderadors i administradors poden editar-la o suprimir-la. Això és per evitar que la gent les falsegi canviant opcions a mitja enquesta.

[modifica] Per què no puc accedir a alguns fòrums?

Alguns fòrums poden estar limitats a determinats grups d'usuaris. Per veure, llegir, enviar missatges, etc. potser necessiteu una autorització especial. Només el moderador del fòrum i l'administrador us poden permetre l'accés; proveu de contactar-hi.

[modifica] Per què no puc votar a les enquestes?

Només els membres registrats poden votar a les enquestes (per tal de prevenir el falsejament dels resultats), si us heu registrat i encara seguiu sense poder votar, llavors probablement no teniu el permís necessari.

[modifica] Formatació i Tipus de temes

[modifica] Què és el codi BBCode?

BBCode és una implementació especial de l'HTML. Si podeu utilitzar BBCode, o no, ho decideix l'administrador (també podeu deshabilitar-lo per a missatges individuals al formulari de publicació). BBCode té un estil molt similar al de l'HTML, els marcadors van entre claudàtors ([ i ]) i ofereix un major control sobre què i com es mostra cada cosa. Per a més informació sobre el BBCode llegiu la guia a què podeu accedir des de la pàgina de publicació.

[modifica] Puc utilitzar l'HTML?

Depèn de si l'administrador us ho permet o no, ell en té el control. Si se us permet utilitzar-lo probablement us trobareu que només funcionen determinats marcadors. Això és una característica de seguretat per evitar que la gent perjudiqui la visualització del fòrum utilitzant marcadors que en trenquin l'estructura. Si l'HTML està habilitat el podeu desactivar per a missatges individuals a través del formulari de publicació.

[modifica] Què són les emoticones?

Les emoticones són petites imatges que es poden utilitzar per expressar alguns sentiments amb un petit codi, p.ex. :) significa feliç, :( significa trist, etc. La llista completa d'emoticones es pot veure al formulari de publicació. Intenteu no abusar-ne, ja que poden fer ràpidament que un missatge es torni il·legible i un moderador pot decidir treure-les o eliminar el missatge completament.

[modifica] Puc afegir imatges als missatges?

Podeu mostrar imatges en els vostres missatges. Tanmateix, de moment no hi ha cap manera per pujar directament les imatges al fòrum. Per això heu d'enllaçar-les a una imatge emmagatzemada en un servidor web accessible públicament, p.ex. http://www.algun-lloc-desconegut.cat/la-meva-imatge.png. No podeu incloure enllaços a imatges emmagatzemades al vostre PC (si no és que es tracta d'un servidor accessible públicament) ni imatges emmagatzemades amb mecanismes d'autenticació, p.ex. bústies de hotmail, yahoo, pàgines protegides per contrasenya, etc. Per mostrar la imatge utilitzeu o bé el marcador de BBCode [img] o l'apropiat d'HTML (si està permès).

[modifica] Què són els anuncis?

Els anuncis sovint contenen informació important i els hauríeu de llegir tan aviat com sigui possible. Els anuncis apareixen a la part superior de cada pàgina del fòrum on són publicats. Si podeu o no publicar un anunci depèn dels permisos que tingueu, i que decideix l'administrador.

[modifica] Què són els Temes Permanents?

Els temes permanents apareixen sota els anuncis als fòrums, i només a la primera pàgina. Sovint són força importants i els hauríeu de llegir quan sigui possible. Així com amb els anuncis, l'administrador del fòrum decideix quins permisos es necessiten per a poder publicar temes permanents a cada fòrum.

[modifica] Què són els Temes tancats?

Els temes tancats o blocats estan així perquè un moderador o administrador del fòrum ho ha decidit. No podeu enviar respostes als temes tancats, i qualsevol enquesta que continguessin s'acaba automàticament. Els temes poden ser tancats per moltes raons.

[modifica] Nivells d'usuari i grups

[modifica] Què són els Administradors?

Els administradors són persones a les quals se'ls ha assignat el nivell de control més alt sobre el fòrum sencer. Poden controlar totes les facetes del fòrum com ara permisos, excloure usuaris, crear grups d'usuaris o moderadors, etc. També tenen permisos de moderador a tot el fòrum.

[modifica] Què són els Moderadors?

Els moderadors són persones (o grups de persones) el treball de les quals és vigilar la marxa dels fòrums regularment. Poden editar o suprimir missatges i tancar, desblocar, moure, suprimir i dividir temes al fòrum que moderen. Normalment els moderadors hi són per evitar que els usuaris es desviïn dels temes o que enviïn missatges ofensius o insultants.

[modifica] Què són els Grups d'usuaris?

Els grups d'usuaris són un mètode per a què l'administrador pugui agrupar usuaris. Cada usuari pot pertànyer a diversos grups (això és diferent de molts altres fòrums) i a cada grup se li poden assignar drets d'accés individuals. Això facilita a l'administrador fer moderadors d'un fòrum a un grup d'usuaris o donar-los accés a un fòrum privat.

[modifica] Com puc unir-me a un grup d'usuaris?

Per unir-vos a un grup d'usuaris cliqueu l'enllaç de Grups d'usuaris situat a la capçalera de la pàgina (depenent del disseny de la plantilla), allà podreu visualitzar tots els grups d'usuaris. No tots els grups són oberts, alguns estan tancats i d'altres fins i tot poden estar ocults. Si el grup és obert podeu demanar unir-vos-hi clicant el botó corresponent. El moderador del grup d'usuaris haurà d'acceptar la vostra petició, potser se us demanarà perquè voleu unir-vos al grup. No critiqueu el moderador d'un grup en el cas de no ser acceptat, segur que tindran les seves raons.

[modifica] Com em converteixo en moderador d'un grup d'usuaris?

Inicialment els grups d'usuaris els crea l'administrador del fòrum i també assigna un moderador. Si esteu interessat en crear un grup d'usuaris hauríeu de contactar amb l'administrador. Proveu d'enviar-li un missatge privat.

[modifica] Missatgeria privada

[modifica] No puc enviar missatges privats!

Hi ha tres possibles raons: no esteu registrat o no heu iniciat una sessió, l'administrador del fòrum ha deshabilitat la missatgeria privada a tot el fòrum, o bé us ha prohibit enviar missatges privats. Si es tracta del darrer cas, proveu de preguntar-li a l'administrador el perquè.

[modifica] No paro de rebre missatges privats no desitjats!

En un futur afegirem una llista per ignorar remitents al sistema de missatgeria privada. De moment, però, si no pareu de rebre missatges no desitjats d'algú informeu-ne l'administrador del fòrum, ell pot prohibir a un usuari enviar missatges privats.

[modifica] He rebut correu brossa o correu amb insults d'algú d'aquest fòrum!

Sentim molt sentir això. La característica d'enviar correus electrònics d'aquest fòrum inclou mecanismes de seguretat per localitzar els usuaris que envien aquests missatges. Hauríeu d'enviar un correu electrònic a l'administrador amb una còpia completa del missatge que heu rebut. És molt important que inclogui les capçaleres (conté detalls de l'usuari que ha enviat el correu). L'administrador se'n pot ocupar.

[modifica] Sobre phpBB 2

[modifica] Qui ha programat aquest fòrum?

Aquesta aplicació (en la seva forma original) està produïda, publicada i amb drets d'autor de phpBB Group. Està disponible mitjançant la GNU General Public Licence i és de lliure distribució, vegeu l'enllaç per a més detalls.

[modifica] Per què la característica X no està disponible?

Aquesta aplicació està escrita sota llicència a través del phpBB Group. Si creieu que s'ha d'incloure una característica visiteu la pàgina web phpbb.com i mireu què hi tenen a dir. No envieu peticions de noves característiques als fòrums de phpbb.com. L'equip utilitza sourceforge per gestionar les tasques per incloure noves característiques. Llegiu els fòrums per veure quina és la vostra posició, si és que en tenim, respecte una característica donada i aleshores seguiu el procediment descrit.

[modifica] Amb qui he de contactar sobre abusos i/o problemes legals relacionats amb aquest fòrum?

Hauríeu de contactar amb l'administrador del fòrum. Si no podeu esbrinar qui és, primer hauríeu de contactar amb un dels moderadors del fòrum i preguntar-li amb qui us hauríeu de posar en contacte. Si ni tant sols així no obteniu cap resposta hauríeu de contactar amb el propietari del domini (feu una cerca whois) o si el fòrum és en un servei gratuït (p.ex. yahoo, free.fr, f2s.com, etc.), l'administració o departament d'abús d'aquest servei. Tingueu en compte que el phpBB Group no en té cap control i no pot ser de cap manera responsable de com, on o qui utilitza aquest fòrum. És absolutament inútil contactar amb el phpBB Group en relació amb qualsevol problema legal (comentaris difamatoris, etc.) que no estigui relacionat directament amb la pàgina web phpbb.com o l'aplicació de phpBB mateixa. Si envieu un correu al phpBB Group sobre un ús aliè d'aquesta aplicació hauríeu d'esperar una resposta tibant o cap resposta.

Separa Categories