Publicitat
Publicitat

Linux/Distribucions

< Linux(S'ha redirigit des de: Distribucions)

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per actualitzar icona.png Cal actualitzar aquesta pàgina
Enllaçar amb la categoria del Rebost de Linux

[modifica] Distribucions GNU/Linux en català

Les següents distribucions disposen de la instal·lació i les eines principals d'administració en català i tenen grups d'usuaris que treballen en la millora del seu suport pel català:

  • Ubuntu Linux és una distribució basada en Debian GNU/Linux amb l'objectiu de proporcionar un sistema raonablement actualitzat enfocat a l'usuari mitjà. Té una versió educativa: Edubuntu. L'escriptori per defecte d'Ubuntu és el GNOME; la versió amb el KDE s'anomena Kubuntu i la versió amb Xfce Xubuntu. També pot ser d'interès visitar la comunitat catalana d'Ubuntu
  • Mandriva és una distribució de Linux compatible amb Red Hat. És una de les distribucions de GNU/Linux més senzilles d'instal·lar, i que s'està popularitzant ràpidament. Té una versió en un CD autònom, anomenada Mandriva Linux Move. Podeu trobar més informació al seu lloc web.
  • Fedora és un projecte de codi obert desenvolupat col·lectivament i patrocinat per Red Hat, que té com a objectiu construir un sistema operatiu complet de propòsit general, basat exclusivament en programari lliure. El desenvolupament de la distribució Fedora es fa de manera pública. A Softcatalà n'estem coordinant el procés de catalanització.
  • Knoppix. És una distribució en CD autònom (és a dir, que arrenca directament des del CD i utilitza només el propi CD i la RAM) basada en Debian. És molt bona en la detecció del maquinari. A la pàgina de traducció al català es coordinen els treballs de traducció.
  • LinKat. És un projecte de programari educatiu de forma que tots els centres educatius, però també tota la societat, tinguin accés a un conjunt molt ampli d'aplicacions de forma legal, gratuïta, amb suport professional i en llibertat, que inclou aplicacions d'ofimàtica, d'internet, jocs, multimèdia, i sobretot aplicacions educatives. El projecte forma part d'una actuació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
  • Catix és una compilació de programari lliure GNU/Linux que funciona completament des del CD-ROM. No cal que l'instal·lis, poses el CD-ROM, engegues l'ordinador i ja pots utilitzar el Linux. Reconeix automàticament el maquinari del teu ordinador. Es pot fer servir per aprendre Linux, com a sistema operatiu portàtil, com a disc de rescat o com a sistema operatiu del teu ordinador. No cal instal·lar res al disc dur perquè funcioni: a mesura que es necessiten els programes es descomprimeixen des del CD-ROM en temps real. Està basada en Debian. Les versions 1.0, 1.0.1 i 1.1 són en CDROM i la 1.2 és en DVD. Té els escriptoris KDE i Gnome. També es pot instal·lar al disc dur utilitzant un programa molt senzill. Només el kernel i els paquets catix i catix-doc són afegits a la Debian. Des de la versió 1.0 utilitza les darreres tecnologies: initramfs, udev, squashfs i busybox. Des de la 1.2 utilitza unionfs que permet afegir una capa en memòria RAM , mentre l'ordinador està engegat, per poder escriure damunt del sistema de fitxers del CD/DVD que és de només lectura.
  • LliureX és una distribució de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana. Està basada en Debian GNU/Linux i encarada a l'educació.
  • K-DEMar GNU/Linux. Basada en Debian, oferix la seva estabilitat, un maneig molt més intuitiu i més suport per a dispositius (com Bluetooth, WiFi, gestió d'energia ACPI, suporte a NTFS, Lightscribe, USB, Webcams, TDT/DVB, etc.). Disponible en Català, Castellà i Anglès. Existeix una versió de K-DEMar dedicada als ordinadors més antics i una altra en DVD amb més programes i moltes més prestacions. Inclou un complet assistent, el CADI, que permet configurar fàcil i gràficament el sistema. El fòrum de la pàgina web està pels usuaris que tinguin dubtes, ja sigui novell o no, es responen de manera clara i senzilla per l'usuari.

[modifica] Quadre resum

Distribució Versió actual Data de llançament Basada en CD autònom Mida Escriptori per defecte Mantingudes per un equip de seguretat Altres
Ubuntu 12.04 26/04/2012 Debian 1 CD / 1 DVD Unity Sí, de franc
Fedora 17 29/05/2012 - 1 CD / 1 DVD GNOME Sí, de franc
Debian GNU/Linux 6.0.5 12/05/2012 - Debian Live 21 CD / 3 DVD GNOME Sí, de franc
Xubuntu 12.04 26/04/2012 Ubuntu 1 CD / 1 DVD Xfce Sí, de franc
Kubuntu 12.04 26/04/2012 Ubuntu 1 CD / 1 DVD KDE Sí, de franc
Edubuntu 10.04 Abril 2010 Ubuntu 1 CD /1 DVD GNOME Sí, de franc
Mandriva 2009.0 9/10/2008 Red Hat 1 CD / 1 DVD KDE / GNOME* Sí, de pagament
Knoppix 5.3.1 27/3/2008 Debian 1 CD / 1 DVD KDE, GNOME* No
LinKat 2.1 20/12/2008 OpenSUSE 1 DVD GNOME
Catix 1.4 26/5/2008 Debian 1 DVD KDE, GNOME* No
LliureX 11.09 23/9/2008 Edubuntu 1 CD autònom / 2 CD / 1 DVD GNOME No
K-DEMar 4.6.1 13/08/2008 Debian 1 DVD / 1 CD KDE, IceWM* No
IOB 2.0 Knoppix 638 MB X Window System No
  • Als escriptoris marcats amb asterisc, es pot triar entre un escriptori o l'altre.
Separa Categories