Publicitat
Publicitat

Actualitat

tecnològica i de llengua catalana

La comunitat catalana de l'Ubuntu presenta la traducció de l'Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex al català

Softcatalà

Ja està disponible la versió 8.10 de l'Ubuntu en català, amb el sobrenom Intrepid Ibex. L'Ubuntu és un sistema operatiu basat en el nucli Linux i desenvolupat per la comunitat. Igualment adequat per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l'ordinador, ja es tracti d'aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, o d'eines de programació o de gestió de servidors. La 8.10 és la novena versió de l'Ubuntu, la qual s'escau en el quart aniversari del primer llançament, el Warty Warthog 4.10.

En aquesta ocasió, com en edicions anteriors, pràcticament tot l'escriptori està traduït al català. També s'ha avançat molt en la catalanització de la documentació específica de l'Ubuntu, la qual es troba als voltants del 85 %.

Algunes de les novetats que es presenten són les següents:

  • Escriptori GNOME 2.24. L'Ubuntu inclou la darrera versió de l'escriptori GNOME, amb funcions interessants com ara la navegació amb pestanyes des del gestor de fitxers, o els controls nous de la pantalla, els quals faciliten la configuració de múltiples monitors.
  • Directori privat xifrat. Els usuaris podran crear fàcilment un directori secret xifrat dins la seva carpeta personal amb el paquet «ecryptfs-utils».
  • Servidor X.Org 7.4. També trobareu la darrera versió del servidor gràfic a l'Intrepid, la qual ofereix millor compatibilitat per a dispositius de connexió dinàmica, com ara tauletes gràfiques, ratolins i teclats. A més a més, a la majoria dels usuaris ja no els caldrà un fitxer /etc/X11/xorg.conf, i també s'hi ha desenvolupat un sistema de recuperació de fallades.
  • Millores en la connectivitat. El Network Manager 0.7 presenta novetats com ara la gestió global de connexions (amb la qual cosa ja no és necessari entrar a l'ordinador per a establir una connexió), la gestió de xarxes 3G (GSM/CDMA) i la gestió de múltiples dispositius actius a la vegada, entre moltes d'altres.
  • Sessió de convidat. Aquesta nova funció permetrà a qualsevol usuari deixar el seu ordinador a altres persones sense haver de patir per les seves dades personals. El convidat podrà entrar a l'ordinador amb un compte temporal sense contrasenya i amb privilegis restringits, de manera prou segura perquè es pugui deixar l'ordinador a algú altre, per exemple, per a llegir ràpidament el correu.
  • Creador de sistemes autònoms en memòries USB, amb el qual podreu portar una instal·lació de l'Ubuntu sempre amb vosaltres, amb la possibilitat de desar-ne les dades.

Per a obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu les notícies de llançament de la versió per a ordinadors de sobretaula i de la versió per a servidors (en anglès), així com les notes de la versió.

Com de costum, la comunitat d'usuaris de l'Ubuntu en català ha organitzat diverses festes relacionades amb aquest llançament.

Si voleu participar en la traducció de l'Ubuntu al català, aneu a la pàgina de l'equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per a ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Per a instal·lar l'Ubuntu, o bé provar-lo sense fer canvis al vostre ordinador, teniu dues opcions:

  • Baixar-vos la imatge de CD, amb la qual podreu iniciar la instal·lació o bé carregar el sistema sense instal·lar-lo per veure com funciona.
  • Instal·lar el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l'Ubuntu de manera molt fàcil dins d'un sistema Windows. També el trobareu al CD d'instal·lació de l'Ubuntu, des d'on s'iniciarà automàticament en inserir el CD.
Publicitat

Comentaris

http://www.softcatala.org/~jmas/bloc/   

Ep!

Tenir un diccionari de sinònims seria molt positiu.

Fa un temps estem que estem mirant d'encetar això:

http://www.softcatala.org/wiki/Projectes/Openthesaurus-ca

Pot ser un inici...

Jordi,

network manager   

Que voleu dir amb això?
"amb la qual cosa ja no és necessari entrar a l'ordinador per a establir una connexió"

nwm   

Marc,

Vol dir que no cal iniciar sessió perquè el Network Manager arrenqui, sinó que ho fa des de l'inici com a dimoni.

Abans, era poc més que una miniaplicació per al quadre del Gnome i, per tant, fins que no obries una sessió no arrencava.

Però a mi no m'ha agradat mai i sempre l'inhabilito... Prefereixo la manera tradicional, que ja anava bé i que mai m'ha portat problemes.

Targeta gràfica   

He provat diferents Linux al meu portàtil (Acer) i a excepció del que no s'instala (des de CD) la resta tenen problemes amb la targeta gràfica. Pel que vaig llegir és un dels problemes a sol·lucionar, en general, dels Linux. S'ha sol·lucionat en aquesta versió?
Salutacions

Re: Targeta gràfica   

Hola Josep,

Jo ara escric des d'un Acer i no he tingut cap problema. Però cada portàtil té un maquinari diferent, així que sense saber quin fas servir no et podria respondre.

Cada versió nova de Linux fa passos de gegant aconseguint compatibilitat amb maquinari diferent. A més, no costa gens provar-ho sense haver d'instal·lar.

Per a qualsevol problema o dubte, pots fer servir els fòrums de Softcatalà o de l'Ubuntu:

http://www.softcatala.org/forum/
http://cat.ubuntuforums.org/

Re: Targeta gràfica   

Moltes gràcies Joan, així faré. És un Acer Travelmate 290, ja té els seus anys :)

Salutacions

Objectiu per Jaunty: diccionari de sinònims   

Un objectiu seri per la introducció dels sistemes lliures a l'oficina són els diccionaris. Tal dia com avui no hi ha cap diccionari de sinònims lliure compatible amb l'OpenOffice.
Crec que la creació d'un diccionari de sinònims hauria de ser un objectiu primari per l'equip de traducció de qualsevol distribució de programari lliure.


Sessió