Publicitat
Publicitat

Actualitat

tecnològica i de llengua catalana

IRC-Catalunya.TV

Softcatalà

Des de IRC-Catalunya fa temps que hem estat experimentant amb protocols de 'streaming' de veu i vídeo i creiem que ha arribat el moment de posar-ho a la pràctica. Volem donar el tret de sortida a aquest nou servei, que ja és plenament operatiu i totalment gratuït.

Després de buscar molt per Internet hem vist que moltes televisions per Internet tenen una subscripció si es vol veure en una qualitat decent i que la majoria, per no dir totes, estan plenes de 'banners' publicitaris per tot el voltant. IRC-Catalunya, en canvi, no té cap ànim de lucre, no té cap suport comercial ni cap subvenció i ho mantenim tot pel nostre compte.

De la mateixa manera que la xarxa de xat IRC-Catalunya.org, tot queda entre família. Ho hem fet entre el meu pare (físic i informàtic per 'hobby') i jo (traductor i informàtic per 'hobby'). El temps que ens ha portat experimentar amb aquests nous protocols és immesurable, treballant amb la nostra més humil infraestructura des de casa amb dos vells Pèntiums II a 350Mhz connectats entre si amb una antiquada xarxa de fil coaxial.

Per veure IRC-Catalunya.TV és tant fàcil com entrar a la pagina web i seleccionar els canals de televisió disponibles que es vulguin veure. Quan es carrega la pàgina per primera vegada demana per instal·lar un 'plugin' al navegador. Està optimitzat per veure-ho amb l'Internet Explorer, però també funciona perfectament amb Netscape.

Es veu directament per web i la velocitat amb què arriba la imatge és molt superior a moltes altres televisions per Internet , ja que utilitza una compressió d'última generació. Convé destacar que no és una televisió sinó tota una plataforma de canals propis.

L'emissió de vídeo utilitza entre 300 i 400 kbps d'ample de banda, per tant amb una ADSL bàsica de 512 és més que suficient per veure-ho amb bona qualitat d'imatge i sense talls, sempre que no s'estiguin baixant altres coses.

En un principi la televisió emet vídeos en diferit, però no es descarta que en un futur es facin canals en directe. Per això caldria programar una graella de varietats amb participació de gent diferent. Actualment, en un canal hi emetem vídeos propis, és a dir, filmacions de paisatges de l'Alt Empordà, etc. En un altre canal emetem vídeos musicals promocionals, tant de grups coneguts com de grups que tot just comencen i ens volen enviar les seves maquetes. A més a més, prepararem un canal interactiu en què tothom hi pugui participar enviant els seus vídeos i, un cop acceptats, els emetre'm. També estem oberts a incorporar les noves propostes que ens arribin per crear nous canals.

Finalment, a tall de curiositat, l'origen d'haver decidit tirar tot això endavant (després ja d'haver experimentat molt) va ser quan vàrem contactar per correu electrònic amb el propietari del domini Catalunya.tv preguntant com ho podríem fer per adquirir-lo. Em va respondre que preveu que en el futur la televisió tradicional desaparegui i que la televisió per Internet tingui molt d'èxit. Això no ho qüestiono, mai se sap. Ara bé, com a bon visionari, em va dir que valora el seu domini com a mínim en uns 18.000 euros, que és com està valorat el seu hispa.tv (també en parking "for sale"). A partir d'aquest moment el meu pare va dir -s'ha acabat, desempolsem les eines de la programació i tornem als orígens!- i així va començar el projecte gratuït de www.IRC-Catalunya.TV

Publicitat

Comentaris

Una llàstima   

Conec les personatges que han iniciat aquest projecte. Pel que he llegit al racó català no sóc l'únic que els coneix. S'aprofiten del nom de 'Catalunya' per sanejar la seva ansia de ser coneguts. Millor tenir-los ben lluny, sinó t'apunyalen per l'esquena.

El Firefox no se'n surt   

Vaig amb el Firefox 1.0, amb XP pro... i malgrat que em diu que vol baixar un plugin... no sap carregar-lo i du que ho faci manualment.

Algun suggeriment?
Quin format de video feu servir?

Felicitats... a veure que no sigui com el 3 a la carta ;-)

Tot el meu suport   

Només dir que dono totalment suport a IRC-Catalunya.TV ja que gràcies a els seus creadors ara disposem també de xat, sales de veu i emisora de ràdio en català 24 hores a internet. Gràcies a ells la cultura catalana i les coses gratuïtes a internet van en augment.

Enric, el format de video es el Nullsoft Streaming Video (.nsv).

Referent al l'ho del plug-in no sé com ajudar-te. El winamp (Versio Full) reprodueix aquest format de video.
Busca informacio del .nsv pel firefox a internet, algu hi deu haver. ;)

Salutacions

aixo dels codecs.. quin merder...   

Hola tothom

A veure..; respecto molt la votra iniciativa de televisio...

pero posar un pingui a la vostre pagina i fer servir aquest tipus de codec video (nullsoft...) quan existeixen codecs lliures (theora ogg...), la veritat és que ho trobo una mica estrany.

No hé pogut veure cap imatge, des del meu PC (mandrake 10.1, konqueror i mozilla).

Una solucio per fer-ho?

Gracies!!

mozilla/firefox   

Pel Firefox de Windows he trobat això:

http://www.iol.ie/~locka/mozilla/plugin.htm#download

Per Linux no es visualitza dins del navegador però es pot veure amb el mplayer o el xine.

NO a l'últim comentari   

No recomano en cap sentit instal·lar el plugin que comenten en l'últim comentari. És un dels principals punts febles de l'Internet Explorer pel que fa a seguretat, no té sentit posar-lo als altres navegadors.

Salut.

i per tant...   

què podem fer per veure els videos??

Per veure-ho   

Per veure-ho desde linux el tot poderós mplayer no té problemes ;)

Mires el source de la plana i agafes la url del que acaba en .nsv i escrius "mplayer ".

També es pot fer servir el videolan.org, que funciona tant per windows com per linux.

Formats de dades   

Jo també penso que caldria alliberar una mica més el tema:

- Desenvolupar la transferència de continguts en formats lliures-oberts.

- Desenvolupar una interfície per a què l'usuari inexpert, amb qualsevol navegador, se'n surti fàcilment per a veure o sentir alguna cosa.

- Etiquetar els continguts que es difonen amb el tipus de llicència (lliure/DPL, privativa,..)

Alliberament de codi   

...i per a acabar-ho d'alliberar, què menys que establir-ne una versió i publicar-ho com a distribució.


Sessió